Limba română, întrebare adresată de valentinalbina980, 8 ani în urmă

Descrieti un
tablou de un pictor celebru​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de schooleminesculiceu
1

Van Gogh a fost un pictor impresionist. Pentru cei ce nu sunt familiari cu termenul, impresionismul s-a dezvoltat in perioada 1867-1886 si se caracterizeaza prin impresiile fugitive asupra unei scene sau a unui moment in defavoarea aspectului stabil al lucrurilor. Lumina, tusele fine de penel, lipsa rigorii si a regulilor stricte, culorile puternice si animate tradeaza o pictura impresionista.

Vincent Van Gogh nu era o persoana perfect sanatoasa. De altfel toti cunoastem foarte bine episodul cu urechea.

Dar sa revenim. Tabloul a fost realizat in 1889, pe cand Van Gogh era un pacient al spitalului de boli nervoase din Saint-Remy (unde se internase singur). Desi scena descrisa in tablou pare a fi un rezultat de moment, Van Gogh a pictat-o din memorie. Oricum, parerea lui despre aceasta pictura nu era una deosebita, privind-o mai degraba cu lipsa de consideratie. De altfel, in scrisorile catre fratele sau Theo[3], le numeste simple studii exagerate.

Sa privim cu atentie structura tabloului:

Cerul noptii este brazdat de nori ondulati, stele ce stralucesc si o semiluna puternic evidentiata. Culorile folosite sunt albastru, galben si verde. Tabloul, oricat de mult ar fi augmentat peisajul, releva o scena cu care poti relationa, pe care o simti familiara. Cerul mentine ochiul privitorului ocupat in labirintul creat in jurul stelelor din nenumarate linii si puncte. Astfel senzatia de dinamism determina o participare activa din partea publicului in timp ce restul factorilor te acapareaza.Se poate observa la poalele dealurilor si un mic oras. Multe case au luminile aprinse. Din nou, acest lucru te apropie si mai mult de peisajul descris datorita dinamismului si vitalitatii pe care o inspira. Centrul oraselului este biserica, care troneaza deasupra celorlalte cladiri, ca un simbol al stabilitatii dar conferind locului un aspect retras.La stanga picturii se poate observa o structura masiva intunecata. Aceasta contribuie la senzatia de izolare. Comparand-o cu restul obiectelor din tablou, structura pare gigantica. Unduindu-se la fel ca norii si cerul, ea ofera senzatia de adancime tabloului. De asemenea reprezenta un element extrem de important deoarece ii ofera privitorului ocazia de a fi parte din tablou: Ce este structura, ce reprezinta? Analiza ei este la latitudinea publicului.

Anexe:
Alte întrebări interesante