Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Descritel varog pe ion creanga unde sa nascut?citi ani a trait
tot despre el va rog
cine imi scrie primul ii pun un multumes

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DenisaStefania123
1

Ion Creanga s-a nascut la 10 iunie 1837, in satul Humulesti din apropierea vestitei cetati a Neamtului, “sat razasesc”, asezat pe malul Ozanei “cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul”, intr-o familie de tarani, ca intaiul copil al lui Stefan a Petrei si Smaranda Creanga.
G. Calinescu, “Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent”, Editura Minerva, Bucuresti, 1986.
Nicolae Manolescu, “Arca lui Noe”, Editura 100+1 GRAMAR, Bucuresti, 2001.
Nicolae Manolescu, “Sadoveanu sau utopia cartii”, Editura Eminescu, Bucuresti.
C. Barboi, P. Petroman, A. Ruja, M. Popescu, D. Margineatu, I. Stoia, E. Dinulescu, “Consultatii pentru bacalaureat, pentru liceu, pentru invatatori si profesori”, Editura EUROBIT, Timisoara, 1994.
Opera
Povesti: ”Soacra cu trei nurori”, ”Capra cu trei iezi”, ”Punguta cu doi bani”, ”Danila Prepeleac”, ”Povestea porcului”, ”Povestea lui Stan Patitul”, ”Povestea lui Harap-Alb”, ”Fata babei si fata mosneagului”, ”Ivan Turbinca”.
Romanul Amintiri din copilarie;
Povestiri: ”Mos Ion Roata”, ”Ion Roata si Voda Cuza”, ”Popa Duhu”, ”Poveste”, ”Poveste unui om lenes”, ”Inul si camesa” etc.
Nuvele: ”Mos Nichifor Cotcariul”.
Definindu-se ca o categorie estetica a comicului,umorul izvoraste in primul rand printr-o predispozitie a autorului,din harul cu care el povesteste intamplarile.Acest lucru este valabil si pentru Ion Creanga,deoarece el creeaza si istoriseste intamplari prin insasi natura lor hazlii:smotritul matelor,inventivitatea copiilor si permanenta “dracariilor”,in ciuda agitatiei si nemultumirii Smarandei.
Articolele scrise de Creanga au fost : Misiunea preotului in sata , iezuitismul in Romania , Floarantin , ect.A scris si postume :Fat frumos , fiul iepei , Dragoste chioara si amoriu ghebos , ect.
Copiii pornesc prin Iasi cu uratul. Înveselit, Creanga coboara din
Ticau, spre centru. Intra la o franzelarie de pe Strada Lapusneanu,
mâncând pofticios gogosi cu dulceata. Împreuna cu prof. Draghici, urca
pe Ulita de Sus. Dupa ce beau câte un coniac, amicul îl conduce pâna
aproape de bojdeuca. Îsi ureaza "La multi ani". Primeste colindatorii,
amintindu-si cum umbla la urat prin Humulestii natali. În noaptea
bucuriilor, el îsi da duhul. Aflând vestea, prietenii l-au pus în
sicriu. Când sa-l scoata, parca bojdeuca nu-l lasa sa plece la
cimitir. Cosciugul - prea mare; usile - prea strâmte. Cum sa iasa?
Amicii strica zidul de lut, dintre ferestruicile odaii de curat. Prin
spartura este scos sicriu si dus la Eternitatea, unde e înmormântat pe
2 ianuarie 1890.
1889, 31 dec. - Copii pornesc prin Iasi cu uratul. Inveselit, Creanga coboara din Ticau, spre centru. Intra la o franzelarie de pe Strada Lapusneanu, mancand pofticios gogosi cu dulceata. Impreuna cu prof. Draghici, urca pe Ulita de Sus.
1855-1858 
Desfiintându-se Scoala din Falticeni (caricaturizata copios în Amintiri...), Creanga pleaca la Iasi, prin insistentele mamei, care-l dorea neaparat preot. Ajunge elev la Seminarul teologic "Veniamin Costachi" de la Socola. Este notat la toate materiile cu "bun", "foarte bun" si "eminent". Sta la internat, care e gratuit. Termina seminarul - cursul inferior.
In galeria marilor clasici ion Creanga se distinge ca maestro al povestirii. Opera sa, sinteza spirituala a poporului nostrum, este, dupa expresia memorabila a lui Garabet ibraileanu, o adevarata epopee (,,Creanga este Homer al nostru”) in care ne recunoastem fiinta nationala in datele ei fundamentale.
Fara a respecta cu fidelitate cronologia in cele patru parti ale acestui “prim roman al copilariei”, scriitorul ne ofera spectacolul varstei fericite, povestea copilariei care a apartinut biographic lui Creanga, dar care , prin caracterul ei plin de veselie, de nevinovatie, reprezinta imaginea copilariei de pretutindeni si de oricand imaginea
“copilariei copilului universal”(George Calinescu).

DenisaStefania123: MAI ESTE CEVA dar cam atata ar trebuii
DenisaStefania123: de ce m-ati raportat?
Alte întrebări interesante