Limba română, întrebare adresată de GeorgianTM, 9 ani în urmă

Deși poezia nu respectă anumite rigori ale versificatiei, ea are o muzicalitate deosebita. Prin ce se realizeaza, după voi, aceasta? Poezia este Izvorul Nopții de Lucian Blaga, aș vrea un răspuns cât mai lung și cu exemple și cât mai repede vă rog!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
7

  Întrucât în poezia "Izvorul nopții" de Lucian Blaga nu respectă rigorile versificației, neavând ritm și rimă, muzicalitatea ei este dată de:

* pauzele pline de emoție ale poetului oferite de poziționarea unor cuvinte și de semnele de punctuație folosite

"Frumoaso,

ti-s ochii-asa de negri incat seara

cand stau culcat cu capu-n poala ta

imi pare,

ca ochii tai, adancii, sunt izvorul

din care tainic curge noaptea peste vai

si peste munti si peste sesuri,

acoperind pamantul

c-o mare de-ntuneric.

Asa-s de negri ochii tai

lumina mea."

  • punctul poate reprezenta convingerea eului liric că iubita este ideală și că al ei mister și a ei lumină este suficientă pentru sufletul său.

* structurile legate prin cratimă pentru dinamizarea textului liric

  • "ți-s", "ochii-așa de negrii", "capu-n", "c-o", "de-ntuneric", "așa-s".

* emoțiile transmise prin intermediul procedeelor artistice (figurile de stil și imaginile artistice).

  • metafora "ochii-asa de negri" conturează nu doar culoarea ochilor iubitei, ci și adâncimea misterilor ei, dragostea fiind asemenea ochilor pătrunzători. (reprezintă, de asemenea, o imagine vizuală)
  • metafora "mare de-ntuneric" definește noțiunea de mister, în concepția lui Blaga misterul fiind posibil de descoperit doar prin intermediul iubirii. (reprezintă, de asemenea, o imagine vizuală)
  • întreaga poezie poate fi considerată o lucrare de admirație față de iubită, datorită invocației care domină poezia, reprezentată de substantivul în caz vocativ "Frumoaso".

►► aceste figuri de stil și imagini artistice se completează reciproc, oferind pe lângă cadrul feeric al iubirii, o muzicalitate aparte.

Alte întrebări interesante