Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

desi tabloul este nocturn,dominat de luna,poetul,ca un veritabil pictor,creeaza un joc de lumini si de culori.Gasiti in textaceste secvente care confirma spusele lui Tudor Vianu:''Poetul nostru nu este un pictor al formelor,ci un pictor al luminii''.


ValeKiss: In care text sa gasim sa gasim secventele?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
54

Cerință:

  Deși tabloul este nocturn, dominat de lună, poetul, ca un veritabil pictor, creează un joc de lumini și de culori. Găsiți în text aceste secvențe care confirmă spusele lui Tudor Vianu: "Poetul nostru nu este un pictor al formelor, ci un pictor al luminii.".

Răspuns:

  •   Citatul "Poetul nostru nu este un pictor al formelor, ci un pictor al luminii.", Tudor Vianu își expune viziunea despre poetul român Mihai Eminescu, comparându-l cu pictorii artei plastice. Astfel, poetul nu expune doar formele, precum crede Vieru că fac pictorii plastici, ci oferă societății mai mult decât o simplă ilustrare a lumii. Eminescu dăruiește înțelesuri noi, concepte, idei și gânduri sincere, pline de sensibilitate, acestea formând lumina cunoașterii. Prin cuvinte, acesta reușește să descrie propria sa viziune, emoțiile și chiar să ilustreze o frescă a societății contemporane.
  •    Așadar, prin intermediul procedeelor artistice, Eminescu oferă lumii o profunzime prin cuvinte, mai mare decât o pot oferi pictorii prin tablourile lor.  
  • Viziunea lui Vianu poate fi interpretată și mai larg, arătând menirea poeților români în societate, aceștia fiind comparați cu pictorii artei plastice, care oferă doar forma obiectelor pentru privitori, pe când poeții oferă înțelesuri noi prin cuvinte profunde.

____________________________

  •   Citatul marchează măiestria lui Mihai Eminescu de a compune un tablou nocturn și feeric, doar prin cuvinte, în poezia "Crăiasa din povești", luminând întreg cadrul.
  •    Deși poetul nu are o pensulă de care se poate folosi pentru a ilustra pe pânză ceea ce-și închipuie, precum pictorii, are ceva mai de preț: cuvintele alese. Acestea formează procedee artistice deosebite, precum figuri de stil și imagini artistice, care-l fac pe cititor să-și imagineze, să înceapă să viseze datorită textului poetic.

   

  •    Astfel, cadrul nocturn și tema naturii sunt conturate prin intermediul figurilor de stil, precum EPITETUL ANTITETIC "Neguri albe, strălucite", care oferă negurilor lumină, precum și EPITETUL COROMATIC "luna argintie", astrul fiind unul dintre motivele centrale ale poeziei.

  •    De asemenea, IMAGINEA VIZUALĂ "Neguri albe, strălucite /Naște luna argintie, /Ea le scoate peste ape, /Le întinde pe câmpie" marchează peisajul întunecat, dar care se distinge datorită luminii blânde a lunii.

  •    Totodată, IMAGINILE VIZUALE "Trandafiri aruncă roșii", "Păru-i galben" și "ochii ei albaștri" dau un plus de culoare vie peisajului luminat doar de undele argintii ale lunii și formează imaginea unei crăiese din povești.
  •    Astfel, este marcată tema iubirii, crăiasa reprezentând idealul de frumusețe feminină  în viziunea eului liric.

  •    În încheiere se poate spune că prin intermediul cuvintelor potrivite și a procedeelor artistice, Eminescu creează un joc de lumini și culori, marcând temele centrale: natura și iubirea.

Alte întrebări interesante