Limba română, întrebare adresată de Suspectu, 8 ani în urmă

Desparte frazele din textul de mai jos în propoziții și precizează felul acestora și al elementelor de relație care le introduc.
Sub cupola imensului dom care fusese construit în subteran, se aflau laboratoarele, serele și locuințele coloniștilor marțieni, întocmai cum își imaginaseră oamenii odinioară, când doar visau la ce se întâmpla astăzi cu adevărat. Aveau chiar și un lac unde creșteau alge, iar o mașină de valuri era acționată fără ca vreodată să se întrerupă. Trăiau în dom ca și cum ar fi fost pe Pământ, pe care unii dintre ei, cei mai tineri, nici nu îl cunoșteau în realitate și visau să obțină cât mai repede atmosfera care le‑ar fi permis să iasă la suprafață.
Dau 40 P !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anonim285510
287

Explicație:

Sub cupola imensului dom/1 care fusese construit în subteran,/2(atributiva) se aflau laboratoarele, serele și locuințele coloniștilor marțieni,/1 întocmai cum își imaginaseră oamenii odinioară,/3 (de mod)când doar visau/4(de timp) la ce se întâmpla astăzi cu adevărat./5(completiva indirecta)

Aveau chiar și un lac/1(PP) unde creșteau alge,/2(atributiva) iar o mașină de valuri era acționată/3(PP) fără ca vreodată să se întrerupă./(de mod)

Trăiau în dom /1ca și cum ar fi fost pe Pământ,/2(de mod) pe care unii dintre ei, cei mai tineri, nici nu îl cunoșteau în realitate/3(atributiva) și visau/4(atributiva) să obțină cât mai repede atmosfera/5(comp. directa) care le‑ar fi permis/6(atributiva) să iasă la suprafață./7 comp directa


anonim285510: al 3.lea fragment: 1. traiau 2.ar fi fost 3.nu cunosteau 4.visau 5. sa obtina 6.ar fi permis 7.sa iasa
anonim285510: cu placere
anonim285510: poti sa.mi dai coroana, te roog?
Socsos: imi poti spune care e elementul.de legatura : Traiau in dom ca si cum ar fi fost....*
Socsos: nu pot sa iti dau,intrebare nu a fost pusa de mine
Socsos: intrebarea***
anonim285510: ca si cum este o locutione adverbiala de mod
Socsos: multumesc
Socsos: muullt
mariabalanescu2006: mulțumesc!!
Alte întrebări interesante