despre obiceiurile traditiile in marginea 25 de randuri
dau coroana am nevoie pana diseară pls ajutorrrr
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Pui tu ce titlu vrei, dupa ce citesti compunerea
Apropo am depasit limita de randuri, o scurtezi tu cum vrei
Iarna, oamenii de rand si cei nobili sarbatoresc mai multe evenimente, cum ar fi Craciunul si Anul Nou. De cele mai multe ori, copiii colinda pe la oameni, urandu-le un An Nou si un Craciun fericit, vestindu-le Nasterea Domnului. Colindul are mai multe etape, dar de cele mai multe ori, are doar un rol. De a ura oamenilor numai bine de sarbatori.
Sarbatorile de iarna incep pe 20 decembrie, odata cu Ziua Ignatului. Nu numai colindul, ci si capra, plugusorul, steaua, etc.
Cand se merge de Anul Nou, copiii merg cu sorcova. Aceasta se face cu o zi inainte de Anul Nou sau chiar in acea zi.
Dupa aceea, primavara, are loc Pastele. Inainte de Sfintele Pasti, oamenii sacrifica miei si duc oile lor ciobanilor, pentru a avea unde sa pasca si sa aiba grija de ele pana la iarna viitoare. Copiii impreuna cu adultii incondeiaza oua, se pregatesc cosuri cu cozonac, oua si lumanari alaturi de dulciuri, iar in dimineata de Paste, oamenii merg devreme la impartasit. Acestia primesc o lingurita de vin si paine, iar apoi se ciocnesc oua in fata bisericii.
Dupa ce se impartasesc, cosurile pregatite de fiecare se schimba intre ele, fiecare avand o lumanare aprinsa. Acea lumanare semnifica impartasirea luminii.
Dupa aceea, dupa-amiaza, oamenii fac gratare si mananca la mese mari impreuna cu familia. Unele persoane se duc la mormintele celor dragi, pierduti, si le aprind o lumanare.
La sfarsitul primaverii, pe data de 30 mai, se sarbatoreste Inaltarea Domnului. Oamenii se saluta prin "Hristos s-a inaltat" ; "Adevarat s-a inaltat", iar ouale nu se mai sparg din acea zi.
Astea sunt traditiile populare care le stiu eu. sper ca te ajuta