Limba română, întrebare adresată de forcoslarisa1223, 8 ani în urmă

Despre romanul Ion de Liviu Rebreanu.

Perspectiva narativa , spațială și temporală.
Planurile narative.
Structura compozitională.
Vă rog am test miercuri și am nevoie .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aleivaaan123
0

Răspuns:

Romanul “Ion”, publicat în anul 1920, este primul roman al lui Liviu Rebreanu, o capodoperă care înfăţişează universul rural în mod realist, fără idilizarea din proza samănătoristă. Punctul de plecare îl reprezintă nuvelele “Zestrea” şi “Ruşinea”.

“Ion” este un roman de tip obiectiv care aparţine prozei interbelice. De asemenea, este un roman realist, social cu tematică rurală. Conform clasificării realizate de Nicolae Manolescu, opera lui Liviu Rebreanu se înscrie în categoria romanului doric, în care ,,iluzia vieţii este mai presus de iluzia artei". Eugen Lovinescu în lucrarea ,,Istoria literaturii române contemporane: ,,Ion e cea mai puternică creaţie obiectivă a literaturii române şi cum procesul firesc al epicei este spre obiectivare, poate fi pus pe treapta ultimă a scării evolutive."

Romanul este alcătuit din două părţi opuse şi complementare, coordonate ale evoluţiei interioare a personajului principa: Glasul pământului şi Glasul iubirii. Titlurile celor 13 capitole (număr simbolic) sunt semnificative, discursul narativ având un ,,Început" şi un ,,Sfârşit" (,,Zvârcolirea, Iubirea, Noaptea, Ruşinea, Nunta, Vasile, Copilul, Sărutarea, Ştreangul, Blestemul, George").


forcoslarisa1223: multumesc mult
Alte întrebări interesante