Istorie, întrebare adresată de teiubesceu, 9 ani în urmă

Despre Stefan Cel mare multe detalii. 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
0
       A intrat in istorie sub numele de Stefan cel Mare si se pare ca s-ar fi nascut pe la 1434 la Borzesti, unde mai tarziu va inalta o biserica. Este  cel dintai fiu al voievodului Bogdan al II-lea si al Mariei, supranumita Oltea, probabil descendenta a unei familii boieresti din zona Buzaului.
      Asociat la tron si purtand titlul de ,,voievod'' inca din vremea domniei tatalui sau, viitorul domn a petrecut cativa ani in Transilvania, unde Iancu de Hunedoara i-a oferit gazduire.
       Stefan cel Mare isi ocupa tronul prin forta armelor  Consolidarea pozitiei sale s-a realizat prin ridicarea in dregatorii a unor ,,homines novi'', provenit din boierimea mijlocie si mica.  Din momentul in care a considerat ca situatia sa este stabila a inceput prin recuperarea cetatii Hotin si a cetatii Chilia.
       Restabilirea vechilor raporturi cu Polonia, in 1460 a insemnat indepartarea vechilor aliati Ungaria si Tara Romaneasca. 
      Stefan a lasat moldovei un statut mult superior celui din vremea cand a preluat domnia. Personalitatea marelui voievod reiese si din caracterizarile facute de adversarii sai otomani. Strainii l-au asezat pe Stefan printre conducatorii de seama, acordandu-i epitetul de ,,acel mare Stefan''.
Alte întrebări interesante