Biologie, întrebare adresată de UtaFreerunner3041, 8 ani în urmă

Detalii despre calea piramidală de conducere

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alexutu1234
0

Calea piramidala de conducere isi are originea la nivel cortical (deci in scoarta cerebrala), la nivelul ariilor motorii, premotorii, motorii suplimentare si motorii secundare. De aici incepe fasciculul piramidal (700.000 din cele 1 milion de fibre ale sale sunt mielinizate), care traverseaza etajele subcorticale pana ajunge la bulbul rahidian (medulla oblongata) unde 75% din fibre se incruciseaza formand fasciculul piramidal incrucisat (denumit si corticospinal lateral) care traverseaza cordonul lateral si ajunge la cornul anterior opus (pentru ca s-a incrucisat), iar 25% din fibre nu se incruciseaza formand fasciculul piramidal direct (denumit si corticospinal anterior), care traverseaza cordonul anterior si ajunge la cornul anterior de aceeasi parte (dar sunt unele fibre care se si incruciseaza).
Pe tot parcusul traseului prin trunchiul cerebral, din fasc. piramidal se desprind colaterale denumit fascicule corticonucleare care ajung la nucleii motori ai nervilor cranieni (cum ar fi nucleul oculomotor din mezencefal sau nucleul ambiguu din bulb).
Aceste fascicule conduc impulsuri motorii voluntare, iar calea este formata dintr-un neuron central (cel cortical) si unul periferic care poate fi in nucleul motor al n. cranieni sau in maduva spinarii.
Deci miscarile involuntare de la nivelul gatului si capului sunt realizate prin fasciculele corticonucleare, iar cele de la nivelul corpului prin fasciculele piramidal incrucisat si piramidal direct.

Alte întrebări interesante