Fizică, întrebare adresată de andradaandreea32, 8 ani în urmă

determina diametrul unui fir de ață folosind procedeul indicat În figura ||. 20. Va rog multt ajutați-mă!Dau coroana!!! ❤️❤️❤️​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mirage23
10

Răspuns:

Inconjori un creion cu firul de ata de mai multe ori, masori lungimea firelor de ata impreuna. Imparti lungimea la numarul de infasurari pentru a afla diametrul unui fir. Eu recomand repetarea procedeului in totalitate de inca 5 ori, pentru a determina inca 5 diametre diferite. Apoi faci diametrul mediu al unui fir (aduni toate cele 5 det. Si le imparti la 5, daca ai facut 5 det.). Trebuie sa calculezi si eroarea (diametrul mediu al unui fir - diametrul pentru fircare determinare. Ex. 254-578=324 si 254-132=122). Apoi faci eroarea medie, acelasi proces ca la media diametrului unui fir. Rezultatulfinal este diametrul mediu +- (plus/minus) eroarea medie.

Explicație:

Sper ca te-am ajutat.


andradaandreea32: mulțumesc mult
Răspuns de OiLoveYouO
18

Determinarea diametrului unui fir de ață

1. Materiale folosite

  • un cilindru (de exemplu: un creion, un pix)
  • un fir suficient de lung de ață (spre exemplu de 1 metru)
  • riglă gradată

2. Teoria lucrării

Folosind un dispozitiv asemănător celui din poză, putem afla diametrul firului de ață cu ajutorul relației d=L/N, unde L este lungimea de cilindru acoperit cu ață masurată in milimetri, iar N este numărul de infășurări (spire).

3. Modul de lucru

  • se prinde bine capatul unui fir de cilindru
  • se înfășoară firul de N ori (se variază numărul N de înfășurări pentru fiecare determinare) având grijă ca spirele sa fie una lângă alta (sa nu existe spațiu între spire, iar spirele sa nu se suprapună)
  • cu ajutorul riglei se măsoară porțiunea de cilindru înfășurată cu ață
  • se introduc datele obțiunte într-un tabel, se repetă masurătorile și se calculează marimile necesare

4. Tabel de date experimentale

Aici te sfătuiesc să realizezi chiar tu acest experiment (recomandat cu minim 5-6 determinări, ideal 10) și să completezi tabelul. Îți atașez un model de tabel, niște valori de referință (un exemplu de valori, corespunzatoare unei măsurători de-ale mele, dar care nu trebuie introdus în setul tău de valori, deoarece e doar un exemplu) și îți descriu modul în care va trebui să calculezi mărimile respective.

Am pus două poze: una cu modelul de tabel care iti trebuie tie (cel aproape necompletat) si unul completat de mine pe care l-am facut pentru o lucrare experimentala de la scoala (eu am avut de determinat constanta elastica a unui resort prin oscilatii mici ale acestuia). Valorile numerice nu au nicio treaba cu lucrarea ta experimentala, dar ti l-am trimis ca sa vezi cum ar trebui sa arate un astfel de tabel la final.

tine minte ca d1, 2, 3, ... inseamna valorile (aflate prin calcul) 1, 2, 3 ... ale diametrului

n=numarul total de masuratori

triunghiul e o litera greceasca care se numeste delta si se foloseste pentru a nota o variatie

Anexe:
Alte întrebări interesante