Determina funcția de gradul 2 știind că f(1)=-3, f(-1)=9, f(0)=1
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Voi folosi formula diferențelor divizate ale lui Newton.
f(1) = -3, f(-1) = 9, f(0) = 1
1 -3
[9-(-3)]/(-1-1) = -6
-1 9 [-8-(-6)]/(0-1) = 2
(1-9)/[0-(-1)] = -8
0 1
⇒ f(x) = -3 + (-6)·(x-1) + 2·(x-1)[(x-(-1)]
⇔ f(x) = -3 - 6x + 6 + 2(x-1)(x+1)
⇔ f(x) = 3 - 6x + 2x² - 2
⇔ f(x) = 2x² - 6x + 1
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă