Matematică, întrebare adresată de Sorina611, 9 ani în urmă

Determinați ecuația ce are soluțiile 3 și 4.
Știu că se folosește a(x-x1)(x-x2), dar se ignoră pur și simplu acel a, se înlocuiesc valorile în paranteză și se calculează? La răspunsuri era înlocuit așa cum am explicat mai sus, fără să se țină cont de "a". Îl ignorăm pur și simplu la genul acesta de exerciții?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de c04f
1
Daca inmultesti sau imparti o ecuatie de or ce fel cu un numar constant diferit de zero ecuatia va avea aceleas radacini ( adica sunt echivalente), ceea ce inseamna ca sunt mai multe ecuatii cu aceleas radacini, dar se da numai cea mai simpla, insa trebuie retinut ca nu e unica, inmultita cu o constanta a, inseamna ca specificam toate ecuatiile cu acele radacini.

Sorina611: Am înțeles, dar nu e mereu ceva după care o putem recunoaște, așa-i? De exemplu, la funcția dată ca exemplu faptul că e sumă de numere pozitive nu e o particularitate principală a ei.
c04f: Ba da , dar totul depinde ce cerinte sunt, de exemlu se poate cere in ce caz se anuleaza functie atunci raspunsul este multimea vida , raspuns care deriva de fapt din propritatea ei particulara.
Sorina611: A, deci de asta depindea de exercițiu! Și la demonstrație scriem pur și simplu că datorită acestei proprietăți răspunsul este mulțimea vidă?
c04f: da
Sorina611: Mulțumesc pentru ajutor!
GreenEyes71: Dacă o ecuație de gradul al doilea are soluțiile x1 și x2, atunci calculăm S = x1+x2 și P = x1 * x2, iar ecuația căutată este x^2 -Sx + P = 0.
GreenEyes71: ax² + bx + c = 0, sau x² + bx/a + c/a = 0. x1 + x2 = -b/a și x1 * x2 = c/a, deci nu avem nevoie de "a".
Sorina611: Da, și așa merge, dar prin prima parcă e mai rapid?
GreenEyes71: Prima la care te referi îl are pe "a", care te încurcă, te pune pe gânduri. Asta cu S și cu P, nț, nu are așa ceva, cred că e mai bine. Eu aș vota pentru varianta cu S și cu P.
Sorina611: Bine, cu cât mai multe variante, cu atât mai bine. :)
Alte întrebări interesante