Matematică, întrebare adresată de Sorina611, 9 ani în urmă

Determinați imaginea Imf a următoarei funcții:
f:[-4,0]->R, f(x)=x^2-5x+4
Răspuns: [4,40]

Determinați m din R\{1} pentru care parabola graficului funcției f:R->R f(x)=(m-1)x^2-2x-3, este tangentă axei Ox
Răspuns: m=-1/3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GreenEyes71
2

Salut,

Dacă parabola atinge axa orizontală OX într-un singur punct, înseamnă că ecuația f(x) = o are o singură soluție.

Soluțiile ecuației f(x) = 0 sunt acele puncte de pe axa orizontală OX pentru care f(x) = 0, sau acele puncte în care graficul funcției "taie", sau intersectează axa OX.

Pentru o funcție de gradul al II-lea, ecuația f(x) = 0 are o singură soluție dacă Δ = 0.

Δ = (-2)² - 4·(m-1)·(-3) = 4 + 12·(m -1) = 0, sau 1 + 3m - 3 = 0, m = 2/3.

-1/3 nu ar fi soluția corectă, după cum se poate observa.

Green eyes.


GreenEyes71: Asta este chiar adevărat în cazul funcției de gradul al II-lea. Știm că imaginea unei asemenea funcții este (-Delta/(4a), +infinit), dacă coeficientul lui x pătrat este pozitiv și este (-infinit, -Delta/(4a) ), dacă "a" este negativ.
Sorina611: Scuze...
GreenEyes71: Da, recomand cu tărie să NU rezolvi probleme despre imaginea unei funcții fără să afli monotonia funcției. Dacă nu ții cont de monotonie, vei avea soluții care ar putea fi greșite.
Sorina611: Imaginea unui punct= ordonata unui punct?
Sorina611: Să studiez monotonia indiferent de gradul funcției?
Sorina611: Am înțeles explicația cu graficul funcției, dar încă nu sunt lămurită de câteva lucruri. O să mai citesc o dată definiția să văd dacă mi se mai clarifică ceva.
GreenEyes71: O greșeală imensă este următoarea: pentru o funcție definită pe intervalul [a, b], elevii se năpustesc să calculeze f(a) și f(b) și gata, imaginea este [f(a), f(b)], sau [f(b), f(a)], depinde care dintre aceste două valori este mai mare. Știi de ce este greșită această rezolvare ?
GreenEyes71: NU fă această, greșeală, ai putea pierde puncte foarte multe, la un subiect considerat (foarte) ușor.
Sorina611: Ar putea fi greșită pentru că practic, tot ce aflăm este "porțiunea" din axa Oy unde se încadrează graficul funcției, dar nu aflăm graficul funcției în sine care e de fapt o mulțime de perechi de numere de forma (x,y), x din domeniu, y din codomeniu. Mi-am dat seama că ce am scris mai sus nu e graficul funcției, ci imaginea unei mulțimi printr-o funcție, am încurcat rău de tot definițiile....
Sorina611: Niciodată n-am făcut asta, cred că pentru că nici nu am aprofundat noțiunea și pentru că am fost atenționată la școală de asta. Parcă țin minte ceva...
Alte întrebări interesante