Limba română, întrebare adresată de leceanu, 9 ani în urmă

Dezvolta,intr-o compunere de 15-25 randuri,doua argumente pentru a demonstra ca textul ,,Vei plange mult ori vei zambi?,, de Lucian Blaga, apartine genului liric.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de YeyForYey
57
Opera lirică este creația în care sunt exprimate în mod direct gâanduri, trăiri și sentimente.Vocea care transmite aceste sentimente este eul liric marcat în text prin forme verbale și pronominale de persoana l . Sunt folosite figuri de stil cu ajutorul cărora se realizează imagini artistice, iar modul de expunere predominant este monologul liric.
Aceste trăsaturi se întâlnesc și în opera literară " Vei plânge mult ori vei zâmbi?" scrisă de Lucian Blaga.
Ca în orice operă lirică și în această poezie autorul își exprimă sentimentele de dragoste în mod direct.
Eul liric își face simțită prezența,fiind marcat în text prin forme pronominale și verbale de persoana l ("eu", "mă căiesc", "mă gândesc", "mi-")
Fiind o creație lirică și în poezia "Vei plânge mult ori vei zâmbi?" scrisă de Lucian Blaga, modul de expunere predominant este monologul liric.
Poetul apelează la o gamă largă de figuri de stil și imagini artistice pentru conturarea peisajului descris. Cu ajutorul metaforei "Cu gheare de lumină" se crează o imagine vizuală a razelor de lumină care apar dimineața, și întrebarea retorică "Vei plânge mult atunci ori vei ierta?" la care nu se așteaptă răspuns.
Elementele de prozodie (rima albă,ritmul trohaic) au rolul de a spori muzicalitatea poeziei.
Având aceste trăsături, se poate afirma că poezia "Vei plânge mult ori vei zâmbi?" scrisă de Lucian Blaga aparține genului liric.

leceanu: Multumesc!
Calin1234: Mersii! :)
Alte întrebări interesante