dezvolta valoarea cartii in cresterea mea intelectuala
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
mportanța lecturii în dezvoltarea intelectuală armonioasă a copiilor este un fapt cunoscut, demonstrat de numeroase studii și în general, greu de combătut.
Adoptarea cititului ca un obicei constant de către juniori e o modalitate excelentă de a stimula imaginația, de a-și dezvolta vocabularul, capacitățile de înțelegere, învățare și analogie, de a-și antrena atenția și memoria.
Din păcate, în condițiile avalanșei tehnologice de astăzi, mulți dintre copii descoperă ecranul calculatorului sau al tabletei înainte de a păși în lumea minunată a cărților.
De ce ar trebui copiii să citească? Cum își pune amprenta lectura asupra dezvoltării acestora? Poate fi stimulată dragostea pentru cărți?
Mai citesc copiii de astăzi?
Organizația National Literacy Trust din Marea Britanie a elaborat în 2012 un raport ce a vizat peste 20000 de copii și adolescenți, care au fost chestionați privind obiceiurile de lectură.
Ce au arătat rezultatele:
aproape un sfert citesc foarte rar sau nu citesc deloc în afara școlii
peste 50% preferă să se uite la televizor în loc să citească
17% mărturisesc că s-ar simți rușinați (!) dacă ar fi surprinși de prieteni în timp ce citesc
chiar și obiceiul de a citi reviste, benzi desenate sau articole de pe site-uri a scăzut cu până la 20%
o modalitate prin care copiii școlari pot fi stimulați să citească mai mult, odată ce au deprins obiceiul lecturii, este de a începe serii de cărți populare, ce conțin mai multe volume (de exemplu, Harry Potter). Odată ce va fi „prins” de acțiune și va îndrăgi eroii, va dori să citească toată seria și petrecând un timp însemnat citind, va dezvolta o atitudine pozitivă spre acest tip de activitate.
o idee bună este să mergeți împreună la bilbiotecă de cel puțin două ori pe lună și să cereți recomandarea bibliotecarului, pentru a indica cele mai potrivite cărți pentru vârsta sa.
amenajați-i în cameră o mini-bibliotecă unde să includeți volume esențiale pentru vârsta sa, dar și reviste, benzi desenate și cărți tematice. Permiteți-i să o decoreze cum vrea și din când în când, să își aleagă singur de la librărie câte o carte pe care o dorește. Va fi mândru să contribuie la colecție.
Din când în când, pentru a redescoperi cărțile din biliotecă, îl puteți antrena într-un proces de reorganizare a cărților pe culori, în ordine alfabetică, în funcție de mărime sau gen.
dacă este invitat la aniversări, îl puteți stimula să ofere drept cadou cărți, pentru a înțelege valoarea și utilitatea acestora.
Explicație: