Informatică, întrebare adresată de fodorlacra84, 8 ani în urmă

diferența dintre RAM și ROM​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NoName000000
1

Răspuns:

RAM random access memory este memorie volatilă si ROM read-only memory este memorie nevolatilă

Explicație:

RAM random access memory este memorie volatilă deoarece cand inchizi sistemul nu se salveaza nimic si este mai rapida, dar ROM este memorie nevolatilă deoarece pastraza datele chiar si dacă sistemul se inchide ROM read-olny memory chiar numele zice ca este doar de citire dar poti si il rescrie, ROM read-olny memory de obicei pastraza BIOS-ul. Si el este mai lent la scriere.

"random access memory" tradus in romana este "Memorie cu acces aleator"

"read-only memory" nu are traducere in romana....

Imi poti da coroana? Te rog frumos!

Răspuns de andrei750238
2

► Ce inseamna RAM/ROM:

RAM = Random Access Memory (memorie cu acces aleator). De ce se numeste asa ? Procesorul poate accesa intant orice casuta de memorie de care are nevoie, nu este necesar sa caute/ia la rand toate casutele (cum este de multe ori cazul pentru strocarea permanenta)

ROM = Read Only Memory/wRite Once Memory (memorie care suporta doar citire / memorie care trebuie scrisa odata). La inceput datele scrise in memoria ROM nu puteau fi sterse, doar citite. In prezent pe sistemele moderne este posibila si operatia de scriere dar aceasta se realizeaza in circumstante speciale.

► Viteza:

Memoria RAM este mult mai rapida dacat memoria ROM. Aceasta are o frecventa mai apropiata de cea a procesorului decat memoria ROM sau decat dispozitivele de stocare, lucru care face preferabil ca datele sa fie incarcate/prelucrate in memoria RAM.

► Volatilitate:

RAM este volatil (datele se pierd dupa intreruperea curentului electric).

ROM nu este volatil (datele nu se pierd dupa intreruperea curentului)


► Utilizare:

In memoria RAM se incarca sistemul de operare, aplicatiile, programele curente care sunt deschise si se afla in curs de executie.

In memoria ROM se stocheaza BIOS-ul, componenta extrem de importanta care are rol important (verifica celelalte componente, initiaza incarcarea sistemului de operare, realizeaza legatura dintre hardware si software)

Alte întrebări interesante