Biologie, întrebare adresată de lorenamanolache, 8 ani în urmă

din ce componente e formata frunza.am nevoie de 5 componente.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bujormihaela654
0

Explicație:

. Limbul este partea verde cea mai importantă a frunzei. După alcătuirea limbului, frunzele sunt de două categorii: simple și compuse. Frunzele simple sunt caracteristice monocotiledonatelor și multor dicotiledonate, iar cele compuse sunt frecvente la unele dicotiledonate. Forma limbului diferă de la o plantă la alta și poate fi:

a. Eliptică - întâlnită la Fagus sylvatica, Viburnum lantana, caracterizându-se prin diametrul transversal mai scurt decât cel longitudinal, întretăierea lor făcându-se la mijlocul limbului.

b. Ovală - întâlnită la Pyrus communis, Prunus avium, prezintă tot diametre inegale, dar întretăierea lor se face în treimea inferioară a limbului.

c. Circulară - întâlnită la Populus tremula, Celastrus orbiculatus, are diametrele egale și întretăierea lor se face la mijlocul limbului.

Dintre celelalte forme, derivate din primele trei, menționăm: cordiformă, asemănătoare cu o inimă, ca la Tilia cordata (tei pucios); lanceolată, cu diametrul longitudinal de cel puțin 3-4 ori mai lung decât cel transversal, ca la Salix alba (salcie albă); liniară, ca la Gramineae; aciculară, ca la Pinus, Abies, Picea; filiformă, ca la frunzele submerse de Ranunculus aquatilis (piciorul-cocoșului-de-apă).

2. Pețiolul servește, pe de o parte, la circulația sevei brute spre limb și a celei elaborate spre tulpină, iar pe de altă parte, la orientarea limbului în poziția cea mai favorabilă în raport cu lumina. Pețiolul are și rol mecanic, de susținere a limbului când acesta este lovit de stropii de ploaie, de gheață sau când este bătut de vânt. Când pețiolul lipsește, frunzele se numesc sesile.

3. Baza frunzei (teaca) se fixează de tulpină. Uneori ea este o simplă dilatație a părții inferioare a pețiolului, ca la Ranunculus ficaria, alteori ea se dezvoltă într-o teacă sau vagină, care înconjoară tulpina pe o anumită lungime; această teacă este foarte umflată și voluminoasă la Umbelliferae.


lorenamanolache: multumesc ,dar nu cred ca ai inteles foarte bine intrebarea...eu nu aveam nevoie de informatii,ci doar de 5 componente ale frunzei.Dar totusi,multumesc frumos!!!!
lorenamanolache: daca stii ai putea sa mai imi spui inca 2 componente ale frunzei?nui nevoie si de informatii despre ele...trb sa imi termin tema urgent
alexandraciorba18: limbul, teaca (cum a zis) și țesut,celule,stomată,
Răspuns de alexandraciorba18
0

țesut,stomate,celule.

Atâtea știu,mai caută în cartea de biologie

Sper că te-am ajutat!

Seară bună!

Alte întrebări interesante