Fizică, întrebare adresată de annedekaulitz, 8 ani în urmă

din ce țări poate fi văzută aurora polară? ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alinuta3456788
0

Răspuns:

Rezervația Naturală Kluane – Yukon, Canada

Insulele Lofoten – Norvegia

Peninsula Snaefellsnes – Islanda

Parcul Național Denali – Alaska, SUA

Kangerlussuaq – Groenlanda

Tromsø, Norvegia

Răspuns de legislatie
14

Răspuns:

Aurora polara ( Boreala - in Nord si Australa in Sud ) nu se arata tarilor, ci se formează in zonele inalte din atmosfera diferitelor regiuni de pe Terra, cu precădere in zonele polare.

E posibil ca termenul  "auroira boreala" sa fi fost folosit pentru prima data de Galileo Galilei, rezultat alăturarea numelui zeiței răsăritului - Aurora si zeul vântului rece de iarna din nord, Boreas.

La Polul Sud este un continent locuit doar de savanți, așa ca majoritatea fenomenelor observate sunt aurore boreale, cele din Nord. Favorizate sunt zone din Alaska,  nordul Canadei, Islanda, Groenlanda, zone din peninsula Scandinavica si Rusia de Nord.

Soarele expulzează particule încărcate in urma exploziilor ce au loc in coroana sa ( formata din plasma). Aceste particule sunt aruncate cu viteza mare in diferite zone din spatiu. Daca pe traseul lor se afla Pamantul, vom putea admira efectul lor. Aurora polara reprezintă aspectul vizibil al ciocnirilor dintre vântul solar  - format din particule incarcate electric ( electroni, protoni sau particule alfa) si câmpul magnetic al Pământului, care nu le da voie sa pătrundă in atmosfera.

Câmpul magnetic terestru este mai puternic la Polii magnetici si acolo se poate observa acest fenomen cel mai bine. Aurora polara se extinde spre latitudinile mai joase doar atunci când furtuna solara este mai puternica. (Se pare ca a fost observata si in Romania)

Au fost explozii solare foarte puternice si exista oricand riscul uneia. ( spun risc, pentru ca peste o anumita intensitate a vantului solar efectele furtunii pot fi dezastruoase asupra liniilor electrice si transformatoarelor)

 Acum, când scriu aceste rânduri  - 25 Aprilie -  vântul solar are viteza de 462 km/secunda si conține 10 protoni / cm³ ( valori moderate ) In imaginea atașată se pot distinge si zonele in care este probabil sa se poată observa Aurora acum ( cu verde )  

Anexe:
Alte întrebări interesante