Limba română, întrebare adresată de ellene, 9 ani în urmă

din text reiese ca Olguta era o fata îndrăzneață. Identifica un argument pro și unul contra

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
5
  • Argumente pro pe baza textului:

Olguța este o fetiță neînfricată, aspect care reiese din gesturile băiețoase pe care le face cu naturalețe atunci când sare de pe scară la sosirea trenului în gară.

Aceeași atitudine ce denotă curaj, masculinitate, spirit de competiție și încredere în propriile sale forțe o are când membrii familiei Deleanu urcă în trăsura lui Moș Gheorghe, în timp ce ea ocupă locul de lângă acesta, pe capră.

„La ușa vagonului apărură pletele întunecate ale Olguței care sări de pe scară, veselă, familiară, apoi o sărută pe mama.”

„Olguța se așeză mândră pe capră,lângă Moș Gheorghe.

— Moș Gheorghe, mână cât poți... să nu cumva să ne ajungă! zise Olguța.”

  • Argumente contra pe baza textului:

Olguța este mai puțin îndrăzneață în atitudinea ei față de Dănuț. Îi șoptește Monicăi niște cuvinte cu siguranță neplăcute la adresa fratelui ei, evitând astfel o confruntare directă cu acesta. De fapt, nu de băiat se teme Olguța, ci mai curând de mama ei, care ar putea-o mustra sau pedepsi.

„Olguța șopti ceva la urechea Monicăi.

— Pffuuu! pufniră în râs amândouă, uitându-se la Dănuț.”

______

Știați că ...

  • Caracterizarea directă este atunci când naratorul prezintă în mod explicit cititorului trăsăturile fizice și/sau morale ale personajului, gândurile, senimentele acestuia?

  • Caracterizarea indirectă apare când cititorul observă, deduce și concluzionează singur asupra caracterului personajului, pe baza replicilor din dialog, a acțiunilor, a modului în care personajul interacționează cu alte personaje?

Mai multe informații despre caracterizarea personajelor se găsesc aici: https://brainly.ro/tema/425463

Anexe:
Alte întrebări interesante