Limba română, întrebare adresată de vadim12345678910, 9 ani în urmă

discursul la fabula lupul si motanu?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Teddy98
1
O fabula este, in general structurata pe doua parti (in unele cazuri 2 strofe),dintre care, prima reprezinta naratiunea, iar a doua morala.
   In cazul fabulei ,,Lupul si motanul" de Alecu Donici, ni se da doar naratiunea(sau intamplarea), structurata si aceasta in cateva strofe neegale, si ne lipseste morala.Din aceasta naratiune, insa, si mai ales din ultima replica a motanului putem extrage singuri o morala.
In naratiunea acestei fabule, este vorba despre un lup care este urmarit de niste vanatori.In disperarea sa, lupul ajunge chiar in sat, unde se intalneste cu un prieten de al sau, un motan.Pentru a-si scapa viata, motanul il sfatuieste sa mearga la ograda lui Trifan, care precis il va ascunde de vanatori,dar lupul refuza, cu argumentul ca el este certat cu gospodarul Trifan, de cand i-a mancat vitica.Cu parere de rau,motanul ii explica lupului ca va trebui culeaga ceea ce a semanat.
   Putem lua si noi povata din aceasta fabula, ca intotdeauna sa facem doar bine celor dib jurul nostru, pentru ca in vreme de necaz, sa avem cine ne face bine.    
 SPER CA TE-AM AJUTAT !!
Răspuns de AnneMary10
1
Fabula este de obicei in versuri. Personajele trebuie sa fie personificate si sa aiba o morala.

In aceasta fabula este vorba despre un lup care avea pe urmele lui vanatori.Intalnindu-se cu un motan l-a intrebat daca stie cum poate scapa , iar el i-a zis sa se duca la un taran. Nu putea,caci i-a mancat vitica acum putin timp. I-a zis sa se duca la Arvinte, dar tot nu putea pentru ca oile le-a mancat. I-a spus sa se duca la un batran , dar n-a uitat de mieii mancati.

Morala acestei fabule este ca trebuie sa ne cerem scuze cat mai repede de la cei caruia le-am gresit pentru ca dupa nu o sa mai aiba incredere in noi.
Alte întrebări interesante