Fizică, întrebare adresată de gold1727, 8 ani în urmă

dispuneti de doi magneti si un ac magnetic .Descrieti modalitatea de a determina polii magnetilor si de a verifica afirmatia ,, polii cu acelasi nume se resping, iar polii cu nume diferit se atrag''
URGENT! DAU COROANA - promit

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
36

Răspuns:

Explicație:

Pentru inceput, trebuie sa cunosti un pic de teorie.

Acul magnetic ( busola, compas) este un magnet  mic ce se orienteaza dupa liniile de camp magnetic ale Pamantului.

Pamantul este un magnet urias, care are doi poli magnetici asezati in apropierea polilor geografici, DAR INVERS !! Polul Sud magnetic este aproape de Polul Nord geografic !!  si Polul Nord magnetic este in Antarctica, aproape de polul Sud geografic.  - [ toata aceasta amestecatura de denumiri  are la baza istoria magnetismului, nu e cazu =l sa intram in amanunte aici]

Polii opusi se atrag, polul nord al busolei se va alinia cu Polul Sud magnetic, deci va indica - cu buna aproximatie -  Nordul geografic.  

Pe o masa libera asezi busola. Ea va indica directia spre care se afla Polul Nord geografic. Iei unul din cei doi magneti si te apropii incet cu el de busola ( fara sa o atingi !! ), dintr-o directie perpendiculara pe directia Nord Sud a busolei. Acul busolei se va deplasa spre magnetul din mana ta. Rotesti usor magnetul in mana si observi ca acul se va roti si el usor. Dupa cateva miscari vei putea identifica ce parte a magnetului este polul nord si care este polul sud . ( Polul sud  al magnetului din mana va atrage polul nord al busolei. !!) Cu un marker sau cu un creion poti sa faci un semn pe magnet, daca nu e colorat, pentru a tine minte care e polul sud. In partea opusa, va fi polul nord.

Repeti operatia si cu celalalt magnet.

In final ai identificat polii magnetilor si vei observa ca cei doi magneti se vor respinge daca apropii polii de acelasi nume si se vor departa daca apropii polii opusi.

Alte întrebări interesante