Limba română, întrebare adresată de Jessica9, 9 ani în urmă

Doar exercitiul 1,dau 50 de puncte si dau coroana!!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sociastefan58
2
        In opinia mea, opera literara "Lacul", de M. Eminescu, apartine genului liric, deoarece prezinta toate particularitatile specifice acestiua: expresivitatea directa a starilor si a sentimentelor, expresivitatea accentuata prin mijloace artistice inedite si structurarea in versuri si strofe.
        In primul rand, poetul isi exprima direct sentimentele de admiratie fata de frumusetea naturii, cadrul perfect in care poate visa la iubirea ideala. Lacul, apartinand planului real, devine astfel un martor al reveriei indragostitului care isi imagineaza intalnirea cu iubita sa intr-un decor vegheat de "lumina blandei lune", plutind in luntrea mica, in armonie cu intreaga natura. Faptul ca e vorba de o aspiratie catre implinirea iubirii este sustinut de prezenta verbelor la modul conjunctiv: "sa sarim", "sa plutim". Revenirea la realitatea solitara ii provoaca un acut sentiment de dezamagire, marcat si de prezenta punctelor de suspensie: "Dar nu vine...", precum si de prezenta verbelor la persoana I: "suspin", "sufar".
        In al doilea rand, limbajul capata o valoare expresiva deosebita prin utilizarea figurilor de stil, intre care se remarca personificarea naturii: "lacul...tresarind", "inganati de glas de ape", "unduioasa apa sune"; epitetul cromatic: "lacul cel albastru", "cercuri albe", "nuferi galbeni". Ele compun sugestive imagini artistice vizuale si auditive care emotioneaza cititorul. De asemenea, muzicalitatea versurilor, data de rima incrucisata, completata de asonanta, de masura de 8 silabe si de ritmul trohaic, sporesc valoarea artistica a limbajului.
        In concluzie, aceasta opera literara are toate notele definitorii ale unui text liric.
Răspuns de biutzabybilica
0
tudor arghezi in poezia sa isi imagineaza aceasat intalnire cu iubita langa un lac in care lacul are forma unui ceas iar raza unei stele este acul ceasului . uitanduse in zare o vedea venind pe o poteca singura 'poteca solitara' si vazando nu  isi mai dori sa mai vina adica mai bine daca nu venea  nu venea . autorul nu ii face un portret iubitei. mihai eminescu isi imagineza aceasta intalnire tot in peisaul unui lac plutind amandoi intro barca ,dar aici iubita nu mai apare iar poetul ramane singur si trist .tudor arghezi si mihai eminesu au acelas decor adica laul ,nici unul dintre ei nu au facut un portret iubitei ca fiind un mister doar eminescu a scris  'ea'cu litere cursive , amandoi au ramas singuri doar ca arghezi nu a mai vrut sa mai vina iubita desi ia venea .in poezia melancolie apare iubita venind pe o poteca iar in poezia lacul nu apare iubita .finalul celor doua poezi este ca ambi autori au ramas singuri si tristi  .
PS sper ca e bine asta am avut si eu azi la romana asa am scris si a fost bine sper ca va fi bine si pentu tine
PSS  sper ca team ajutat noroc
Alte întrebări interesante