Documentați-vă, apoi realizați o fişă despre sursele verzi de energie. Clasa a IV-a Științe ale naturii
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Energia verde este denumirea populara in ceea ce priveste sursele de energie regenerabila si nepoluanta. Alegerea unor astfel de surse reduce impactul pe care energia traditionala il are asupra mediului.
Acest tip de energie provine din resurse ca lumina soarelui, vant, ploaie, maree, valuri si caldura.
Energia fotovoltaica si eoliana este un exemplu de energie verde, fiind o solutie pentru inlocuirea energiei traditionale.
Energia solara este o solutie din ce in ce mai intalnita in ziua de astazi. Folosind acest tip de energie economisim resursele conventionale (petrol, gaze naturale, carbuni, etc), in plus fiind chiar prietenoase cu mediul inconjurator, fiind nepoluante.
Energia solara este consecventa si continua, ea actionand tot timpul anului si se distinge prin capacitatea sa de a fi rapid utilizata de o mare parte a populatiei rurale sau chiar urbane.
Utilizarea energiei solare presupune o investitie recuperabila, avand preturi de cost relativ scazute comparativ cu eficienta aportului energetic si- chiar mai mult – daca ne gandim la faptul ca energia solara este complet gratuita , adica in afara de investitia initiala nu vor aparea costuri ulterioare de intretinere, sistemele avnd in componenta panouri solare ale caror randamente sunt in mod obisnuit garantate 10 ani pentru mai mult de 85%
Răspuns:
Energii regenerabile (cunoscute și ca „energii verzi”) sunt considerate în practică, energiile ce provin din surse care fie că se regenerează de la sine în scurt timp, fie sunt surse practic inepuizabile. Termenul de energie regenerabilă se referă la forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Astfel, energia luminii solare, a vânturilor, a apelor curgătoare, a proceselor biologice și a căldurii geotermale pot fi captate de către oameni utilizând diferite procedee. Sursele de energie ne-reînnoibile includ energia nucleară precum și energia generată prin arderea combustibilor fosili, așa cum ar fi petrolul, cărbunele și gazele naturale. Aceste resurse sunt, în chip evident, limitate la existența zăcămintelor respective și sunt considerate în general (a se vedea teoria academicianului român Ludovic Mrazec de formare anorganică a țițeiului și a gazelor naturale) ne-regenerabile.
Explicație:
Ce-ar trebui să știi:
Dintre sursele regenerabile de energie fac parte:
energia eoliană, uzual exprimat - energia vântului
energia solară
energia apei
energia hidraulică, energia apelor curgătoare
energia mareelor, energia flux/refluxului mărilor și oceanelor
energie potențială osmotică
energia geotermică, energie câștigată din căldura de adâncime a Pământului
energie de biomasă: biodiesel, bioetanol, biogaz
Toate aceste forme de energie sunt, în mod tehnic, valorificabile putând servi la generarea curentului electric, producerea de apă caldă, etc. Actualmente ele sunt în mod inegal valorificate, dar există o tendință certă și concretă care arată că se investește insistent în această, relativ nouă, ramură energetică.
- Succes!