Ed. tehnologică, întrebare adresată de bogdanburzo5016, 8 ani în urmă

Documentati-va si apoi scrieti un scurt eseu in care sa prezentati localitatea in care traiti (sibiu,jud. Sibiu) precizand: tipul localitatii,suprafata , numarul de locuitori , pozitia geografica in raport cu judetul , localizarea la nivel national ,relieful,clima,activitatile economice specifice , traditii locale.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Crybabymartinez
3

Răspuns:

Jud. Sibiu oraș : Sibiu

Sibiul este oraș reședință de județ al județului cul acelas nume. (municipiu poli regional prinicipal). Are un nunar realtiv mare de locuitori: 467.856 conform recensământului din data de 01.01.2022.

El este situat in partea sudica a Transilvaniei pe râul Cibin,relativ apropiat de centrul geografic al României. Localitatea se afla in zona temperat-continentala, cu influente termice datorate muntilor din vecinatate.

Sibiul prezinta si o componenta economica importanta, el redevenind in 2003 - 2004 în competitia oraselor cu o mare dinamica a dezvoltarii economice. Aflat intr-o permanenta ascensiune din punct de vedere economic, Sibiul a reusit in ultimii ani sa concentreze in Zona Industriala Vest nume importante din industria europeana.

O buna parte din traditiile si obiceiurile se mai păstrează si acum.

În privinta obiceiurilor de nunta, caracteristic pentru aceasta zona este obiceiul de a se închide drumul nuntaşilor, de a se împodobii porţile tinerilor căsătoriţi cu brad, care sunt conduşi de la mire la naşi si împreuna cu naşul la mireasa de un alai de feciori.

Sărbătorile de iarnă durează 12 zile, începand din ajunul Craciunului ţi terminând cu sărbătoarea de Sf. Ion pe 7 ianuarie. Colindul începe cu copii, se continuă cu flăcăii organizaţi în cete de juni, care reprezintă craii în toate zilele de Craciun. În plus, mai există un colind ce poartă denumirea de pluguşorul nou şi pe care îl spun copii. Junii sunt cei care conduc toate sărbătorile, care organizează baluri şi jocuri în aceste zile, mai putin în ziua de Bobotează (6 ianuarie). Aceştia colindă în mod special pe primar şi preot, pentru care rostesc urări şi colinde dedicate acestora, dar au versuri speciale şi pentru fete, feciori şi pentru restul gazdelor.

A patra zi de Crăciun se face întrunirea jocurilor, când junii din toate satele Săliştei, din comunele învecinate sau chiar din judeţele apropiate: Alba, Braşov, Gorj, Valcea, se întâlnesc îmbrăcaţi în port popular, în Piaţa Junilor din Sălişte. Aici judele din Sălişte îl întâmpină pe fiecare jude din celelalte sate şi comune, închină din plosca tradiţională; fiecare jude ţine un discurs şi după ce copii interpretează pluguşorul, junii şi junele din toate satele joacă hora unirii.

LĂSATUL SECULUI

Lăsatul secului sau intrarea în postul paştelui este marcată prin aşa zise Hodaiţe. Acestae sunt focuri aprinse pe dealurile din jurul satelor, în jurul cărora se fac anumite anunţuri şi se satirizeaza anumite persoane.

Daca mai comsideri ca mai trebuie informații poti sa adaugi tu!

Sper ca te-am ajutat!

Alte întrebări interesante