Chimie, întrebare adresată de Evgeniy516, 8 ani în urmă

Documentează-te pe Internet despre aplicaţii practice ale reacţiilor de neutralizare. Utilizează cuvinte
cheie ca: medicamente antiacide, ameliorarea solurilor, reglarea pH-ului din cavitatea bucală, tratamentul în cazul mușcăturilor de
viespe, albină, șarpe. ​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de simiondavidcristian
3

Răspuns:

Aplicații practice ale reacțiilor de neutralizare

- Medicamente antiacide pe baza de bicarbonat de sodiu. Neutralizeaza acidul clorhidric din stomac si inlatura in mod caracteristic senzatia de arsura, durere sau disconfort epigastric.

- Pentru ameliorarea solurilor se poate utiliza gips nativ, CaSO4 . 2H2O, care se gaseste in natura in stare amorfa sau cristalizata, avand culoare alb-galbuie sau cenusie. Materialul se macina fin, astfel incât particulele să treaca prin sita cu ochiurile de dimensiuni cuprinse între 0,15 și 1 mm. Contine 15-18% S si in jur de 31% CaO. Este greu solubil in apa. In sol se solubilizeaza lent si participa la reactiile de inlocuire a Na din complexul adsorbtiv prin calciu si la neutralizarea reactiei alcaline.

- Ajută la reglarea pH-ului din cavitatea bucală – menținând substanțele nici prea acide, nici prea alcaline. Atunci când bicarbonatul de sodiu vine în contact fie cu o substanță acidă, fie cu o substanță alcalină, reacția lui naturală este de a neutraliza acel pH.

Explicație:

Alte întrebări interesante