Biologie, întrebare adresată de ajutor66, 9 ani în urmă

documenteaza-te și întocmește un referat despre o peșteră din tara noastră

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihailacmcalin
4
Pestera Ursilor este unul din cele mai cunoscute obiective turistice din Romania si face parte din categoria obiectivelor turistice care trebuie vizitate cel putin odata in viata. In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam un scurt istoric al pesterii, de la descoperire pana in zilele noastre, alaturi de o scurta desriere.

Cum a fost descoperita Pestera Ursilor?
Pestera Ursilor a fost descoperita in urma unor lucrari executate la o cariera aflata in imediata vecinatate a satului Chiscau din comuna Peietroasa, judetul Bihor din Romania. Norocosul, al carui nume s-a legat pentru totdeauna de Pestera Ursilor, este Traian Curta. Domnul Traian lucra pe atunci la cariera si in urma unei explozii controlate, de rutina, a observat o crapatura in roca, care ulterior s-a dovedit a fii singura cale de acces catre o lume din adancuri, extrem de spectaculoasa. Traian Curta a fost primul care a coborat in necunoscut, unde a descoperit schelete, care pe moment nu au putut fi atribuite nici unei specii cunoscute. Acest lucru a dat nastere unor speculatii potrivit carora in actuala Pestera a Ursilor ar fi trait zmei, creaturi cu puteri supranaturale. In urma cercetarilor si analizelor efectuate de catre specialisti, s-a stabilit ca acele schelete apartin unei specii, disparute de pe suprafata pamantului, o specie de urs de caverna (Ursus Spelaeus). Ursul de caverna sau ursul de pestera cum mai este cunoscut, avea dimensiuni impresionante fata de speciile de ursi existente in Romania in momentul acual si chiar in lume.
Descoperirea facuta de Traian Curta a fost raportata sefilor sai, care l-au certat, spunandu-i sa dinamiteze de urgenta pestera pentru ca exploatarea sa poata continua. Cariera respectiva avea contracte cu firme din Germania si Ungaria iar o descoperire de talia celei descrise ar fi facut imposibila onorarea obligatiilor contractuale. Datorita si acestor aspecte, imediat dupa descoperirea pesterii au existat mai multe incercari de distrugere a pesterii.
Din fericire descoperirea de la Chiscau a ajuns la urechile speologilor din Stei, pe atunci orasul Dr Petru Groza, specialisti care impreuna cu cei din Cluj au efectuat cercetari amanuntite care ulterior au avut ca rezultat salvarea pesterii. Cu toate acestea au existat multe voci care sustineau ca varianta cea mai utila ar fi distrugerea pesterii. La un moment dat acest punct de vedere a fost doar la un pas de a fi pus in practica, fiind oprit in ultimul moment, la interventile facute la conducerea judetului.
Un caz asemanator a avut loc in luna septembrie a anului 1973, cand s-a descoperit Pestera Fagului, pestera care la foarte putin dupa descoperire a fost vandalizat si distrus aproape in totalitate, tocmai pentru ca exploatarea miniera sa poata fi continuata. Intamplarile de la Pestera Fagului au servit ca lectie pentru ceea ce urma sa se intaple pe data de 17 septembrie 1975 cand Traian Curta a descoperit Pestera Ursilor. Datorita reactie promte si repetate la institutiile statulu, la Muzeul Tarii Crisurilor au dus in final la o decizie salutara prin care s-a optat pentru valorificarea frumusetilor pesterii.
Alte întrebări interesante