Doi pacienți ai unui spital sunt supuși unor interventii chirurgicale.Acestia au nevoie de transfuzie cu o cantitate mica de sange.Rude ale pacienților au fost solicitate să se prezinte la spital pentru a dona sange.Stiind ca grupele de sange ale celor doi pacienti sunt OI si ABIV,stabiliți următoarele:
a) două exemple de grupe sanguine pe care ar trebui să le aibă rudele pacientului cu grupa de sange ABIV,în vederea realizării transfuziei la acest pacient;
b) aglutininele/anticorpii din plasma sângelui pacientului cu grupa OI;
c) consecinta in cazul transfuziei cu sange provenit de la un donator incompatibil din punctul de vedere al sistemului Rh;
d) completați această problemă cu o altă cerință pe care o formulati voi,folosind informatii științifice specifice biologiei;rezolvați cerinta pe care ati propus-o!
Răspunsuri la întrebare
OBSERVAȚIE: răspunderile pe care le voi da sunt strict părerea mea,pe baza cunoștințelor mele de anatomie. Unii profesori s-ar putea sa fie de acord cu răspunsurile mele,alții s-ar putea sa nu fie de acord.
a)
In cazul pacientului cu grupa sangvină ABIV se ia în calcul că această grupă este grupa primitorului universal.
Ce înseamnă "primitor universal"?
oamenii ce au grupa ABIV înseamnă că au în componența eritrocitelor (pe suprafața acestora) antigenele A și B iar în plasmă nu se găsesc anticorpi.
Dat fiind faptul că nu se găsesc anticorpi în plasmă,acest sânge poate primi de la toate grupele deoarece antigenul A sau B nu are cu ce anticorp sa se întâlnească din plasmă deoarece sunt inexistentit.
b)
Pacientul cu grupa de sânge OI prezintă în plasmă doar anticorpii a (alfa) și B (beta),dar in sânge nu există niciun antigen.
c)
Daca o transfuzie de sânge incompatibilă din punct de vedere al Factorului RH este realizată, acest Factor RH (fie el pozitiv sau negativ) se va realiza distrugerea globulelor roșii din sângele donat,proces numit Hemoliză.
d) Unui donator i se face rău și are stări de paloare (îngălbenire)/sincopă (leșin) la vederea acului și la vederea sângelui în punga de donare.
Spuneți de ce se întâmplă acest lucru și cum se numește această sincopă.
Sincopa vasovagală este datorată opririi temporare a fluxului sangvin către creier,ceea ce determină o scăderea brusca a ritmului cardiac dar și a tensiunii arteriale.
Sincopa vasovagală nu necesita tratament,deoarece este o problemă temporare, reversibilă și inofensiva a SNA (Sistemul Nervos Autonom)
Sincopa Vasovagală se caracterizează prin următoarele simptome:
- Slăbiciune
- Neliniște
- Greață
- Transpirație rece
- Căscat
- Paloare a pielii
- Vederea de tunel/încețoșată
recuperarea durează mai puțin de un minut,iar ridicarea rapidă poate duce la un nou leșin.
In general sincopa vasovagală este datorată mai multor factori,cum ar fi:
- vederea sângelui
- crize de convulsive
- scăderea glicemiei
- șoc emoțional extrem
- statul în picioare un timp îndelungat.
sincopa vasovagală mai poate avea și alte cauze în afara de acestea,cum sunt tulburările cardiace.
sper că ți-am fost de ajutor,daca mai ai și alte întrebări legate de biologie,te aștept