''Doina Olteneasca'' de Vasile Alecsandri este la specie doina.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
132
Doina este o specie a genului liric in versuri,in care sunt exprimate puternice sentimente de dor,de jale,de tristete,de instrainare,de regret fata de anumite imprejurari ale vietii.Creatie specifica folclorului romanesc,doina este o materializare a sufletului nostru,care prin vers si prin cantec reuseste sa-si transmita trairile interioare.Ea nu se recita,ci este cantata pe o melodie trista,domola.
In opinia mea,opera literara "Doina olteneasca" de Vasile Alecsandri este o doina populara,deoarece prezinta particularitatile acesteia la nivel formal si de continut.
In primul rand,in textul-suport,care are caracter confesiv,sentimentele de dor sunt transmise direct,prin intermediul eului liric,ca marci ale liricitatii indentificandu-se pronumele la persoana 1 precum "mi-" ; "-mi" cat si verbe la persoana 1 precum " sa vad" ; "sa-mi aud" . Titlul acestei doine,care este o doina de haiducie este reprezentat de un titlu cu rol anticipator.
In al doilea rand,versurile surprind,printr-un limbaj expresiv,caracterizat prin prezenta figurilor de stil precum repetitia"mult mi-e\mult mi-e".Versificatia este specifica liricii populare,rima fiind imperecheata,masura de 7-8 silabe si ritmul fiind trohaic,iar structura este astrofica.Ca orice creatie populara, si acest text are caracter anonim,colectiv,oral,traditional si sincretic.
In concluzie,tinand cont de caracterul popular,profunzimea sentimentelor exprimate,elementele de prozodie,modalitatie de realizare artistica,putem afirma ca textul dat este o doina populara de haiducie.
sarikgreta:
Da
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Chimie,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Fizică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă