Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Domniile regulamentare va rog reforme in domeniul economic social cultural!!!!VA ROG!!!AJUTOR!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
26
      Cele mai evidente mutatii din viata economica si sociala au fost transformarile survenite in randul boierimii. Atfel, au intrat in randurile noii clasa foarte multi parveniti, maridu-se foarte mult numarul boierilor. De exemplu, de la 410 boieri in Moldova anilor 1810 s-a ajuns la 3325 la sfarsitul anului 1853. Au intrat in randul boierilor multi negustori, arendasi, functionari ai administratiei de stat, intelectuali, ofiteri si chiar oameni de rand. Caracterul predominant agrar al tarii a determinat ca interesele celor ce-si cumparau rangul sa coincida cu cel al boierilor.
      Regulamentul organic a postrat conditia juridica a evreilor, aceea de straini, interzicandu-le dreptul de a se stabili la sate, de a arenda sau cumpara proprietati.
      Transformarile din domeniul agrar au afectat in timp toate structurile societatii, impunand reactii in lant, orientate catre modernizare. Se extinde munca salariata, sporesc preocuparile pentru modernizarea productiei, se generalizeaza arendasia. Mosiile devin importante surse pentru aprovizionarea oraselor.
      Industria a cunoscut o dezvoltare mai putin spectaculoasa, insa s-au dezvoltat foarte mult mestesugurile satesti. Comertul s-a dezvoltat si el destul de mult, taranii find antrenati in procesul de schimb.
    De asemenea, si pe plan cultural si artistic au loc diverse mutatii - sunt redeschise scolile si chiar inmultite si chiar s-a inregistrat un progres in ceea ce priveste scolarizarea fetelor.
Alte întrebări interesante