Limba română, întrebare adresată de mariamereu5, 8 ani în urmă

Domnule Agopian, din ce se naşte scrisul? Cum a venit, în cazul dvs.? Cred că scrisul se naște tot din scris, literatura se naşte din literatură, din ce simti când citești o carte care-i place aşa de mult, încât îți dorești să o fi scris chiar tu. Cred că moştenesc ceva și de la mama, din felul ei de a mingi cu usurinta de a fantaza din orice. E ceva acolo, e nevoia de a crea o lume, cu totul alta decât cea în care existi Dar până să ajung la scris, am fost mult mai fascinat de chimie.

Ei, atunci se explică multe detalii din cărțile dvs.

In clasa a cincea, când încă nu făceam chimie, am citit manualul de a șasea ca pe-un roman. Am luat apoi manualul de a şaptea și de a opta. Și când m-am saturat de ele, am trecut la Chimistul casei" şi am început să fac experimente. Mergeam la o drogherie pe strada Doamnei, unde un drogherist bătrân vindea tot felul de substante Voiam numai din cele cu care se fac explozibile. In clasa a şaptea, am aflat că se ţinea un cerc de chimie la Palatul Pionierilor şi am intrat direct intr-o grupă de avansați. Iar când am intrat la liceu, ştiam chimie de nivelul anului întâl de facultate. Apoi am terminat liceul şi m-am dus la bunici, la Craiova, să învăț pentru facultatea de chimie. N-am Invatat nimic. Am scris poezie şi am citit Dostoievski toată vara. Dar am intrat fără probleme. Mai târziu, pe motiv de absențe și din nişte încurcături, m-au exmatriculat. Începusem deja să scriu serios.

(Interviu cu Ştefan Agopian, de Dia Radu, în revista Formula As", nr. 1262, 2017)

1. Indică sensul din text al secvenței fără probleme.

2. Menționează numele unui scriitor pe care autorul îl citea la terminarea liceului, utilizând informatiile din textul dat.


3. Precizează disciplina școlară preferată de intervievat, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

4. Explică, aşa cum reiese din text, care este sursa scrisului, a înclinaţiei către fantezie a scriitorului intervievat

5.Prezintă, In 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a scriitorului Ștefan Agopian, aşa cum reiese din textul dat.





Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Am20000iQ
1

Răspuns:

1. Sensul din text al secvenței "fără probleme" se referă la faptul că intervievatul a reușit să intre la facultatea de chimie fără obstacole sau dificultăți.

2. Scriitorul pe care intervievatul îl citea la terminarea liceului era Fyodor Dostoevski.

3. Intervievatul prefera disciplina școlară de chimie, dovedită de faptul că a citit manuale de chimie din clasa a cincea și a participat la un cerc de chimie la Palatul Pionierilor în clasa a șaptea.

4. Scrisul intervievatului se naște din scris, literatura, simțirile cauzate de citirea cărților preferate și din capacitatea de a fantaza a mamei sale.

5. Trăsătura morală a scriitorului Ştefan Agopian, așa cum reiese din text, ar fi curiozitatea și dorința de a experimenta. Acesta a fost fascinat de chimie și a încercat să facă experimente cu substante explozive.

sper ca te-am ajutat!


mariamereu5: Multumesc! ❤
Alte întrebări interesante