Limba română, întrebare adresată de george37, 9 ani în urmă

domonstrati ca doina de Octavian Gog este o opera lirica 30 de randuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de roke4you
35
Opera lirica este opera in care autorul isi exprima gandurile,ideile si sentimentele in mod direct prin intermediul eului liric.Opera lirica se intalneste in literatura populara cat si in cea culta.
poezia Doina de octavian goga este o opera lirica datorita prezentei figurilor de stil,cum ar fi metaforele "'plansul veacurilor'pacea codrilor'' personificarilor ''o doina plange incet..cantare mestera cantare..epitetele unde limpezi ,repetitiile incet..incet..dar si a imaginilor artistice cum ar fi cele olfactive din fluier unde lipezi cad.
ne mai dam seama ca este o opera lirica datorita rimei incrucisate imperfect,si masura versurilor de 9 silabe.atmosfera poeziei fiind una trista,melancolica.
in aceasta opera apare adresarea directa catre doina realizata prin repetitia "doina,,doina..
autorul; isi exprima sentimentele de dragoste si alean fata de doina inchinand o oda sincera si convingatoare cantecului popular care il insoteste zilnic,ceas de ceasa,anotimp de anotimp,bate vant de primavara..eu cant doina pe afara..vine iarna viscoloasa..eu cand doina inchis in casa..astfel doina devine prietena si condidenta scriitorului.
in concluzie doina de octavian goga este o opera lirica deoarece gandurile si sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct iar eul liric este omniprezent,intalnim marcile lexico-gramaticale ale eului liric pe tot parcursul textului.modurile de exunere prezente sunt dialogul si monologul liric.

roke4you: sper ca am putut sa te ajut cat de cat..:D
george37: ms
Alte întrebări interesante