Biologie, întrebare adresată de andreeacrihana, 9 ani în urmă

Doua asemănări si doua deosebiri intre componentele structurale ale nucleotidelor din ADN si ARN.
Urgent ,Vă rog.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mircealex
5
O să-ți scriu un mic text din care să identifici tu cu ușurință asemănările și deosebirile structurale ale nucleotidelor de ADN și ARN și din care să înțelegi în mare ce este o nucleotidă, pentru că asta cred că e mai important decât să rezolvi exercițiul în mod mecanic.
ADN-ul și ARN-ul sunt două molecule extrem de importante pentru noi, organismele. ADN-ul conține informațiile pentru construcția proteinelor ce îți alcătuiesc pielea, ochii, părul și cam orice altă structură din corpul tău. Totuși, ADN-ul stă bine păzit în nucleul celulelor noastre, la adăpostul unui înveliș care înconjoară nucleul. ADN-ul transferă informația sa ARN-ului care iese în afara nucleului și construiește proteinele cu ajutorul unor alte părți ale celulei, denumite ribozomi. E important să înțelegi că în interiorul celulelor din corpul tău acest ADN și acest ARN există sub formă de molecule. Moleculele de ADN și ARN sunt formate din părți mai mici numite nucleotide. Nucleotidele, la rândul lor, sunt format din niște părți și mai mici, evident. Pentru ADN, aceste părți mici ale nucleotidelor sunt: o grupare fosfat, o zaharoză denumită dezoxiriboză (de aici și numele de acid dezoxiribonucleic - ADN) și o bază azotată (conține azot). Baza azotată diferă de la nucleotidă la nucleotidă, în cazul ADN-ului baza putând fi adenină, citozină, guanină sau timină. Nucleotida de ARN are o structură similară: o grupare fosfat, o zaharoză denumită riboză (diferită deci de a ADN-ului) și o bază azotată. Baza azotată diferă și în cazul ARN-ului, ea putând fi adenină, citozină, guanină și uracil (nu timină ca la ADN).
Nu uita că exercițiul îți cere să identifici doar aspectele ce țin de structura nucleotidelor. Să mă întrebi dacă nu ai înțeles ceva sau dacă vrei să știi mai multe. Spor!
Alte întrebări interesante