doua cauze naturale a degradarii solurilor in republica moldova
Răspunsuri la întrebare
Cauze naturale:
1. Spălarea solului de organismele torențiale, declanșate de ploi abundente.
2. Alunecările de teren declanșate de substratul argilos și de prezenta apei.
3. Tasarea solul prin băltirea apei.
Cauze antropice:
1. pășunatul excesiv degradează solul prin bătătorirea și schimbarea compoziției de suprafată produsă de animale. Se întâlnește în Pod Basarabiei de Sud, Dealurile Ciuluc-Soloneț.
2. Agricultura intensivă care seacă solul de substanțe nutritive și compuși organici. Se întâlnește în Stepa Bălțuiului, Valea Bâcului.
Salut!Eu sunt Soul!Sper să ne cunoaștem mai bine după acest răspuns>♡<
Cerința:Elaborează câteva propoziții care să aibă la bază relatarea a două cauze naturale a degradării solurilor în țara Republicii Moldova!Pst:Ceea ce cu adevărat îți trebuie(cauzele) sunt la sfârșit.
Degradarea terenurilor ilustrează un tip de efect cumulat al acțiunii umane asupra pământului și implică o varietate de procese, care includ: eroziunea solului, ravenația, alunecările de teren, compactizarea, salinizarea, lateritizarea, distrugerea materiei organice din substrat și a rezervelor de nutrienți din plante, acidificarea, incendierea și carbonizarea faunei din sol etc. Deci, degradarea terenurilor înseamnă o combinație de procese a căror efect cumulativ este distrugerea potențialului de resurse din epigeosistem (roca superficială, relief, sol, biomasa, rezervoare de apă ș.a.).
Există două tipuri de eroziune a solului:Eroziunea naturală provocată de evenimentele geografice extreme (precipitații, vânturi, alunecări etc.
Există două tipuri de eroziune a solului:Eroziunea naturală provocată de evenimentele geografice extreme (precipitații, vânturi, alunecări etc.)Eroziunea accelerată (antropică) rezultată în urma activității umaziunea solului se produce în doua faze. În prima faza se sfarâma bulgarii de pamânt (masa coeziva a solului) în particule separate. În faza a doua, acestea sunt îndepartate de șuvoiul apelor curgătoare și de vânt.
Există două tipuri de eroziune a solului:Eroziunea naturală provocată de evenimentele geografice extreme (precipitații, vânturi, alunecări etc.)Eroziunea accelerată (antropică) rezultată în urma activității umaziunea solului se produce în doua faze. În prima faza se sfarâma bulgarii de pamânt (masa coeziva a solului) în particule separate. În faza a doua, acestea sunt îndepartate de șuvoiul apelor curgătoare și de vânt.Eroziunea naturală
Există două tipuri de eroziune a solului:Eroziunea naturală provocată de evenimentele geografice extreme (precipitații, vânturi, alunecări etc.)Eroziunea accelerată (antropică) rezultată în urma activității umaziunea solului se produce în doua faze. În prima faza se sfarâma bulgarii de pamânt (masa coeziva a solului) în particule separate. În faza a doua, acestea sunt îndepartate de șuvoiul apelor curgătoare și de vânt.Eroziunea naturalăEroziunea naturală este un proces lent care nu poate fi oprit. Dar, odată cu această uzură naturală, se formează solul nou. Oamenii de știință au estimat că durata de erodare și îndepartare naturală a unui metru pătrat de pamânt este aproximativ de 30.000 ani.
Cauzele degradării în Republica Moldova,Moldova,Basarabia.
- Agricultura intensivă provocată de om.Omul începe să se atașeze cu obsesie/tentație pe baza fructelor/legumelor și incepe să are cât mai des pamântul crezând că această acțiune va ajuta foarte mult la creșterea mai rapidă/iute a fructelor/legumelor/plantelor/florilor
- Declanșarea ploilor.Precipitațiile scad odată cu anotimpurile și apar ploile ciobănești.Acestea pot dura ore întregi,iar după ce se termină,se cauzează foarte multe ravagii cum ar fi:
- lichidarea solului
- distrugerea antenelor
- distrugerea drumului(crăpăturile intensive ale cimentului plasat pe suprafața pămăntului.
3. Alunecările de teren foarte frecvente.
Sper că te-am ajutat!