două deosebiri dintre bacterii și virusuri. Repede va rog!!!!!!❗❗❗❗‼️‼️‼️‼️‼️
Răspunsuri la întrebare
Deosebiri dintre bacterii și virusuri:
Exista multiple diferente intre virusuri si bacterii. Acestea se refera atat la dimensiunile lor relative, metodele de reproducere, durata de viata, cat si la rezistenta la interventiile medicale.
Comparativ cu virusurile, bacteriile sunt mult mai complexe. Bacteria este un microorganism monocelular viu, care are in codul sau genetic, atat acid ribonucleic, cat si acid dezoxiribonucleic. Bacteriile sunt acoperite de un perete celular constituit din polizaharide, proteine si lipide. Acestea au un perete celular rigid si o membrana celulara subtire, care inconjoara citoplasma si isi sintetizeaza propriile proteine.
Bacteria este de cel putin o suta de ori mai mare ca un virus obisnuit.
Virusul este un agent patogen inframicrobian alcatuit dintr-o parte centrala numita genom viral (care poate fi atat ADN sau ARN) si o teaca sau invelis protector de natura proteica, numita capsida. Virusurile nu au membrana celulara si nici citoplasma. Nu sintetizeaza proteine, ci le dobandesc de la celula gazda. Forma virusurilor este variata, dar in general pot avea una din urmatoarele forme: sferica sau sferoidala (virusul gripal, poliomielitic), prismatic patrulatera (virusul variolic), forma de bastonas sau forma de spermatozoid (bacteriofagi).