Limba română, întrebare adresată de dstefaniaioana, 9 ani în urmă

Dovediti ca opere Doua Loturi, este nuvela.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Dixie16
4
Opera "Doua Loturi" de Ion Luca Caragiale intruneste toate particularitatile unei nuvele - specie epica in proza , situata ca domensiune intre schita si roman , cu un singur fir narativ ce prezinta un conflict bine conturat . Interesul naratorului se focalizeaza asupra personajului principal , si nu pe actiune.
In primul rand, textul prezinta toate trasaturile unei opere epice : actiune (cautarea disperata de catre Lefter Popescu si sotia lui a doua bilete crezute castigatoare , in care isi pun speranta ca le vor schimba viata, care se dovedesc , in final necastigatoare), narator omniscient ce relateaza la persoana a 3-a si personajele dintre care se individualizeaza Lefter Popescu . In plus, textul are domensiunile medii, iar intamplarile sunt organizate pe un singur fir narativ.
In al doilea rand , in centrul actiunii se afla Lefter , personaj ce reprezinta tipul omului obisnuit care doreste sa-si schimbe conditia, bazandu-se pe noroc .El este caracterizat in mod indirect , atat prin intermediul trairilor sale interioare , cat si al reactiilor exterioare .Astfel,este agitat,nervos si impulsiv pe parcursul cautarii biletelor , traieste apoi o stare de fericire suprema gasindu-le , pentru ca , in final, afland ca nu erau castigatoare, sa revina la disperare si agitatie extrema . Fiind o specie epica , modul de expunere predominant este naratiunea , cu rol de a inlantui faptele ,imbinata cu dialogul , care amplifica tensiunea conflictului si constituie un mijloc indirect de caracterizare a personajelor si descrierea, redusa la cateva elepente de portret.
Prin caracterul epic, actiunea organizata pe un singur fir epic , prin accentul pu asupra personajelor dintre care se detaseaza protagonismul , prin conflictul puternic, "Doua Loturi" de Ion Luca Caragiala are toate notele definitorii ale unei nuvele.

SCUZE DACA S-AU MAI STRECURAT GRESELI

Dixie16: Coronita?
dstefaniaioana: Mersii
Alte întrebări interesante