Limba română, întrebare adresată de dadwa, 8 ani în urmă

Dragostea înalță și purifică, devenind o forță ordonatoare, ce dă armonie și sens lumii. Pe cine poate iubi omul și ce semnificație dai fiecărui fel de dragoste?

repede va rog!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
38

Răspuns:

Tipurile de dragoste au fost dezbatute de Platon in Banchetul, unde iubirea (sau erosul)  este discutata din mai multe perspective. Omul poate iubi orice, pe semenii sai, mediul inconjurator, artele, pe sine, zeii, insa nu orice fel de dragoste este sanatoasa si atinge scopul suprem, acela de a ajunge la desavarsire, stadiu in care sentimentul nu se mai manifesta ca o nevoie sau o dependenta, ci ca o contemplare a absolutului, a frumosului.

Iubirea fata de cei din jur ar trebui sa fie neconditionata, insa avem impartirile noastre. Astfel, exista dragoste pentru parinti ( ne modeleaza, ne invata, pana la urma, cum sa iubim), fata de copiii nostri ( aceasta ne face mai buni si ne arata ca fiecare om este un microunivers complex), fata de prieteni si asa mai departe. Exista, desigur, si iubirea pasionala care ne marcheaza definitiv si pentru care omul  este capabil sa moara la figurat ( devenind o persoana mai buna de dragul celui iubit ) sau la propriu. Iubirea fata de lume ( vegetala, animala etc) se manifesta ca o dorinta de a proteja si mai presus de toate inseamna a intelege ca totul este un mare mister pe care noi trebuie sa il sporim si pretuim, nu sa il distrugem privind lucrurile superficial si considerandu-ne atotputernici ( idee de la Blaga, Eu nu strivesc corola de minuni a lumii). Iubirea fata de arte pune in evidenta latura creatoare a omului care isi doreste sa infrumuseteze universul inconjurator. Muzica, literatura, pictura etc, au aparut tocmai pentru ca omul a iubit  lumea si manifestarile ei in culoare, cuvant, note muzicale, chiar si partile mai urate daca ne gandim la Flori de mucigai sau Plumb. Dragostea fata de divinitate este considerata inceputul si sfarsitul tuturor iubirilor. Este dor si contemplatie si anima viata omului.

Explicație:


praleadenis51: bv
danpintilie: multumesc
Alte întrebări interesante