Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

După acel text am de făcut subiectul al 2-lea.Va rog frumos.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
4
           Fabula este o specie a genului epic, în versuri sau în proză, în care sunt satirizate defecte umane prin intermediul plantelor, animalelor și obiectelor personificate, având rolul de a le îndrepta.
           Consider că textul ” Vrabia și șoricelul ” de Victor Eftimiu este o fabula întrucât are toate trăsăturile acestei specii.
            Un prim argument în susținerea acestei idei îl reprezintă faptul că personajele sunt două animale personificate:  vrabia și șoricelul
            Ca în orice fabulăacțiunea este simplă,  un șoricel îi zice vrabiei că îi este dragă, este la fel de micuță și de aceeași culoare , și că și-ar dorii să zboare la fel cum poate aceasta. Vrabia însă îi răspunde spunându-i că nu o să-i crească aripi niciodata, și se arată nemulțumită când acesta îi spune că este mică. Îi spune că este un mic șoricel nevrednic, nimic nu îi leagă și nici nu îi aproprie. 
             În dosul măștilor de animale concrete se ascund tipuri umane
 Prin modul de gândire, prin vorbele și gesturile lui, șoricelul ilustrează tipul omului pozitiv, modest și conștient de valoarea sa, vrabia ilustrează tipul omului arogant, favorizat de soartă, care se crede cea mai importantă, fără să-i peste de vorbele pe care le spune discret.
             Fiind o opera epicămodul de expunere folosit este dialogul  având rol în conferirea de scenetă, unde dinamizează acțiunea și ajută la caracterizarea indirectă din limbaj. Se remarcă  structura specifică fabulei   cele două părți:  întâmplarea propriu zisă si morala  sau povestirea alegorică și morala sau învățătura fabulei.
              În concluzie, având aceste trăsături, poezia ” Vrabia și șoricelul ” de Victor Eftimiu este o fabulă, având un caracter moralizator și educativ.

              
Alte întrebări interesante