Limba română, întrebare adresată de MihailCuta, 8 ani în urmă

După masă, Magotu și Nicu vin la mine în cameră, vor să-mi ajute la despachetarea lucrurilor. Mă pizmuiesc pentru că eu am o cameră singur, pe câtă vreme ei stau laolaltă. Desfacem pachetele. Mama mi-a pus înăuntru o mulțime de bunătăți: cozonaci, prăjituri, șunci și fructe. Lui Magotu îi sclipesc ochii. Îl invit să ia ce-i place: îmbucă repede câteva prăjituri și aproape o jumătate de cozonac.[...] Nicu se mulțumește cu o pară. I se face și celuilalt poftă de pere și dă gata câteva, cât ai clipi. Nicu, văzând asta, nu se poate stăpâni și-i strigă: - Ho,"nesățiosule''! Ho,"burtă spartă"! Apoi se întoarce spre mine și zice: - Dă-l afară, că-ți înfulecă toate prăjiturile. Magotu, drept răspuns, se uită mai întâi la ceas, pe urmă, foarte liniștit, scoate din buzunar un carnet și însemnează: La 14 septembrie 1914, ora 2:20, mi-a adus injurii, făcându-mă "nesățios" și "burtă spartă". Sunt nedumerit. - De ce-l notezi acolo? Magotu surâde cu importantă și-mi explică: - Mă-sa mi l-a dat în primire. Mi-a spus: "Ai grijă de el, să nu umble haimana, să nu se apuce de băut, să nu umble după fete". Eu răspund de educația lui, am promis solemn. D-aia mi-am cumpărat carnetul, la o notă rea, dacă se obrăznicește - tranc!- îl însemnez colea . Când o veni, i-l arăt: "Poftim madam, aici sunt delictele odraslei matale, cercetează și aplică-i constituția!" - Idi##ule, îl apostrofă Nicu furios, pe mă-ta s-o strigi "madam". Magotu scoate din nou carnetul cu pricina și, foarte calm, însemnează: La 14 septembrie 1914, ora 2:25, apostrofat: "idi##ule" și a insultat-o pe mama, spunându-i "madam". (Mihail Drumeș - Elevul Dima dintr-a șaptea)

1. Identifică toate componentele situaţiei de comunicare din fragmentul dat.
2. Construiește câte o propoziție cu sinonimele cuvintelor: "pizmuiesc" și "solemn".
3. Menționează, într-un enunț, tema fragmentului dat.
4. Construieşte un dialog formal, având cel puțin șapte replici.
5. Scrie două trăsături ale operei epice, identificate în fragmentul dat.
6. Prezintă o trăsătură de caracter a personajului Magotu, desprinsă din întregul conținut al textului.
7. Redactează un text de cel mult 30 de rânduri, în care să-ți exprimi opinia cu privire la atitudinea unuia dintre personajele fragmentului dat.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
7

Temă la fragmentul "Elevul Dima dintr-a șaptea" de Mihail Drumeș

1. Identifică toate componentele situaţiei de comunicare din fragmentul dat

Emițătorul este autorul și el vrea să transmită cititorului, adică receptorului, prin cuvinte scrise în ghilimele și prin explicații un cod, dar și sentimente înțelese din comportarea urâtă a lui Magotu.

2. Construiește câte o propoziție cu sinonimele cuvintelor: "pizmuiesc" și "solemn"

- Mă "invidiază" dacă am ceva mai bun.

- Mă voi ține în mod "serios" de cuvânt.

3. Menționează, într-un enunț, tema fragmentului dat

Tema fragmentului dat, este comportamentul colegilor autorului în momentul primirii unui pachet de la părinți.

4. Construieşte un dialog formal, având cel puțin șapte replici

Magotu: - Ce avem noi bun aici?

Nicu: - Ai răbdare, doar nu este pentru tine.

Magotu: - Te rog, nu mă enerva și nu te interesează pe tine ce fac eu!

Nicu: - Bine, nu mai zic nimic.

Magotu: - Ai grijă cum te porți! Mâine vine mama ta în vizită și doar nu dorești să-i spun ceva rău despre tine.

Nicu: - Știu, cum să uit așa ceva!

Magotu: - Imediat scot carnetul și notez tot ce spui și faci, ai înțeles?

Nicu: - Am înțeles!

Magotu: - Bravo! Așa te vreau, cuminte și ascultător dacă dorești să nu-i spun nimic rău mamei tale despre tine.

5. Scrie două trăsături ale operei epice, identificate în fragmentul dat

Prima trăsătură este aceea că fragmentul este scris la persoana a I a și a doua trăsătură este că sunt trei personaje: autorul, Nicu și Magotu.

6. Prezintă o trăsătură de caracter a personajului Magotu, desprinsă din întregul conținut al textului

Trăsătura de caracter a personajului Magotu este lăcomia.

7. Redactează un text de cel mult 30 de rânduri, în care să-ți exprimi opinia cu privire la atitudinea unuia dintre personajele fragmentului dat

Personajul despre care îmi voi exprima opinia este autorul acestui fragment, care dă dovadă de generozitate, pentru că dorește să împartă bunătățile primite de la mama lui cu cei doi colegi.

Calmul autorului este de lăudat, doar dacă nu este lipsit de curaj, deoarece el nu a avut nici o reacție când i-au fost mâncate atâtea din pachet și când Magotu îl ataca pe Nicu.

Apoi, nu este normal nici faptul că nu i-a luat apărarea lui Nicu, după ce acesta a fost jignit și luat "de sus" de către Magotu.

O altă opinie cu privire la atitudinea autorului este aceea că, fiind chiar invidiat că stă singur în cameră, el îi invită totuși pe Magotu și Nicu să se bucure și ei de bunătățile primite de acasă.

În concluzie, opinia mea față de personajul ales este de nedumerire, dar ar fi de înțeles comportarea autorului din acest fragment, dacă el avea un caracter cu adevărat bun și generos.

Succes!

Alte întrebări interesante