Limba română, întrebare adresată de mariapolasec, 8 ani în urmă

ecturici! Redactează o compunere de maximum 150 de cuvinte în care să descrii o zi de toamnă. Folosește cel puțin câte trei expresii/structuri din poeziile lui Dimitrie Anghel şi George Topârceanu. Dă compunerii tale un titlu potrivit.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
2

Compunerea pe care trebuie să o redactezi are nevoie să îți folosești imaginația. Te poți folosi de mijloacele de realizare artistică – figurile de stil și imaginile artistice.

Ți-aș sugera să începi prin descrierea unei dimineți de toamnă – rece, soare palid (iar aici te-ai putea folosi de expresia ” Mâhnitul soare..”, expresie ce se regăsește în poezia lui Dimitrie Anghel) sau chiar absent, o adiere de vânt rece etc.

Poți în continuare să apelezi la imaginile vizuale și să prezinți frunzele colorate în stilul tomnatic – frunze aurii, roșii, portocalii etc care împreună contribuie la compunerea unui tablou incredibil/ frunze ce par a fi pictate, acestea fiind singurele elemente care mai dau culoare naturii în momentul în care toamna se instalează.

Amiaza zilei nu diferă cu mult, nu se mai încălzește afară, păsările călătoare formează stoluri pentru a pleca spre țările calde, oamenii pe stradă par îngândurați – pare că natura și-a pierdut din fericire odată cu sosirea toamnei.

Ai mai putea adăuga și elementul ploii în compunerea ta – ploaia te trimite cu gândul la toamnă. Poți prezenta cum arată natura după ploaie, cum se simte aerul, iar aici te poți folosi de expresia ” acuma se-ntrec miresmele-n putere”, expresie ce îi aparține lui Dimitrie Anghel.

Cât despre momentul final al zilei – seara – ți-aș sugera să relatezi despre cum oamenii intră în case la căldură, servesc o cină caldă, beau un ceai cald – pentru a mai alunga frigul pe care toamna îl aduce odată cu venirea sa. O expresie pe care ai putea să o folosești aici ar fi ” Norii-ntunecaţi îmbracă/ Cerul nopţii fără stele” – expresie ce se regăsește în poezia lui George Topîrceanu.

În realizarea compunerii tale, îți recomand să iei în calcul câteva aspecte:

- Apelează la imaginație cât mai mult. Folosește-ți amintirile tale dintr-o zi de toamnă și transpune-le într-un mod artistic în compunerea ta.

- Folosește mijloace de realizare artistică – imagini artistice și figuri de stil. Au puterea de a îmbunătăți compunerea și te vor ajuta să construiești un tablou frumos.

- Acordă atentie punctuației și ortografiei. Asigură-te că ai scris o compunere coerentă, fără greșeli gramaticale.

Despre ce este compunerea poți afla mai multe informații aici: https://brainly.ro/tema/566

#SPJ1

Alte întrebări interesante