Matematică, întrebare adresată de Qubicon, 9 ani în urmă

Ecuatie exponentiala:
( \frac{3}{2} )^{x+1}*(\frac{8}{9})^{1-x}=(\frac{2}{3})^{-2}


angelicus: stai ca am gresit, am intors alta fractie =)))) acul il rescriu
angelicus: acus
Qubicon: Nu-i nimic. Habar n-ai cat timp am pierdt pe prostia asta de exercitiu si inca nu l-am dus la capat.
c04f: Maestre, vine Bacu, atentie !!
Qubicon: Eh, mai am 2 ani...
c04f: Deci ai timp sa uiti, nu ?
zindrag: Nu e greu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zindrag
1
trebuie sa aducem toti termenii la aceeasi baza
(3/2)ˣ⁺¹ * (3/2)²⁽¹⁻ˣ⁾ = (3/2)²
(3/2)ˣ⁺¹⁺²⁻²ˣ= (3/2)²
egalam exponentii
x+1+2-2x=2
-x=-1
x=1

proba
(3/2)²=(2/3)⁻² adevarat

Doamne ajuta!





zindrag: Ecuatia e imposibila.
zindrag: 3^(x+1) * 2^(-x-1) * 2^(3-3x) * 3^(-2+2x) = 2^-2 * 3^2
zindrag: 3^(x+1-2+2x) = 3^2 si 2(-x-1+3-3x) = 2^-2
zindrag: -x-1=2 si -4x+2=-2
zindrag: x=-3 si x=1 imposibil
zindrag: Dar eu tot cred ca enuntul e gresit.
angelicus: asteptam sa apara GeorgeFTW... sa vada ce s-a comentat :) poate a fost la ore si are solutia :D
zindrag: Asteptam :)
Qubicon: O rezolvare mai detaliata am facut-o si eu initial pentru 4/9. Mi s-a confirmat ca enuntul este gresit. Va multumesc pentru ajutorul acordat :D
zindrag: Multumim, Georgel. Acum putem sa ne culcam linistiti :).
Alte întrebări interesante