Educația Civică
Trebuie de citit textul și de răspuns la întrebările de mai jos.
Vă rog ajutați-mă am mare nevoie dau coroană pentru răspuns
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. Nu se poate adopta un text constitutional inainte de a fi elaborat si scris. Daca nu ar fi asa, atunci ar inseamna un vot in alb, in necunostinta de cauza.
2. Practic, cetatenii obisnuiti nu au cum sa se implice in elaborarea textului constitutional. Textul este scris de un grup de experti in drept care sunt la randul lor supusi unor partide politice. Exista, desigur, si presiuni si indicatii venite din strainatate. Dar dupa ce textul este adoptat de Parlament, cetatenii trebuie sa se exprime printr-un referendum constitutional. Dar aceasta e doar o formalitate, atunci cand partidele politice sustin modificarile respective, dupa cum s-a dovedit la referendumul din 2003, cand s-a "votat" inclusiv in supermarketuri, numai cat sa iasa cvorumul necesar (minim 50% dintre cei cu drept de vot atunci).
A existat un singur caz, in 2018, cand cetatenii s-au implicat pentru a modifica un articol din Constitutiei, adunand 3 milioane de semnaturi. Insa partidele politice nu au fost de acord cu modificarea respectiva; au fost totusi nevoite sa organizeze un referendum care a fost boicotat si, prin urmare, nu a trecut.
3. Sunt mai multe partide politice care, uneori, au unele interese divergente si atunci trebuie sa se puna de acord pentru adoptarea unui text constitutional, dat fiind faptul ca e nevoie de un numar de doua tremi din parlamentari sa-l voteze pentru a fi adoptat. Dupa asta, urmeaza votul popular, care, dupa cum am spus la punctul 2, este pur formal.