educația stradală rezumat
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Comportamentul omului in circulatia rutiera constituie una dintre componentele majore ale civilizatiei moderne. Odata cu explozia rutiera a aparut si necesitatea adaptarii participantilor la trafic – de la conducatorul de vehicul pana la pieton – la rigorile tot mai exigente ale disciplinei rutiere, reclamate de intensitatea in continua sporire a deplasarilor de vehicule.
Circulatia tot mai abundenta pe drumurile publice impune cu necesitate ridicarea pe o treapta superioara a muncii de educatie rutiera a elevilor, imbogatirea continutului si cresterea eficientei acesteia. Alaturi de alte mijloace care contribuie la educatia rutiera a elevilor – familia, mass-media – activitatea specifica desfasurata in unitatile de invatamant constituie un factor hotarator in cunoasterea regulilor de circulatie, in formarea unor deprinderi practice corecte de comportare pe drumurile publice.
SCOPUL:
Introducerea activitatilor de educatie rutiera in scoala urmareste familiarizarea elevilor cu regulile de circulatie, formarea si consolidarea deprinderilor de comportare civilizata pe drumurile publice in vederea prevenirii accidentelor de circulatie in randul copiilor precum si dezvoltarea la elevi a unor trasaturi de caracter printre care: respectul reciproc, spiritul de intrajutorare, de ordine si disciplina, dorinta de autoperfectionare, etc.
OBIECTIVE:
*Cunoasterea si utilizare notiunilor de educatie rutiera;
*Formarea si dezvoltarea capacitatii de a respecta si de a aplica regulile de circulatie invatate;
Dezvoltarea interesului si a motivatiei pentru cunoasterea si aplicarea normelor rutiere;
*Aplicarea regulilor de circulatie pe drumurile publice;
*Educarea spiritului de autoprotejarea vietii printr-un comportament activ, constient;
Intelegerea rolului activ si indispensabil al unor institutii publice, precum Politia;
*Promovarea dialogului si a comunicarii intre elevii din diferite clase;
*Atragerea efectiva a elevilor in organizarea unor activitati cu caracter extracurricular;