Efectele comunismului asupra Romaniei
Din punct de vedere economic, politic, cultural si al societatii
Va rog! Ofer coroana
Răspunsuri la întrebare
Comuniștii încep să acapareze puterea în perioada 1946-1948. Aceștia trec statul de la regimul democratic, la cel totalitar. Numele țării se schimbă în Republica Populară Română, fiind subordonată Uniunii Sovietice. Așadar, din punct de vedere economic, statul începe să se dezvolte deoarece în 1948, Gheorge Gheorgiu-Dej începe naționalizarea: se trec toate întreprinderile bancare, de minerit, de transporturi și de asigurări sub posesia statului. În 1949 începe colectivizarea agriculturii: statul începe să deposedeaze țăranii de pământ. Cei care se împotriveau erau arestați, închiși, trimiși în lagăre și averile le sunt confiscate în cele din urmă. Prin urmare, statul devine proprietarul întregului spațiu din stat iar proprietatea privată este desființată.
Din punct de vedere politic, regimul care caracterizează România în această perioadă este regimul totalitar, comunist. Era o ideologie de extremă dreaptă, antiliberală, antidemocratică, antireligioasă. Se dorea crearea omului nou, supus. De aceea, dictatorii conduceau prin frică și teroare. Așadar, pentru a ține populația sub control, se creează și Poliția Politică.
Din punct de vedere cultural, se manifesta cultul personalității. Acesta consta în scrieri literare, reprezentații, manifestații, parade militare etc. care aveau ca scop preamărirea dictatorului. În special, acest lucru se practică pe perioada lui Ceaușescu. Religia nu era acceptată iar istoria era exagerată pentru a scoate în evidență vitejia poporului român.