Biologie, întrebare adresată de DemoN111, 9 ani în urmă

efectele negative ale emanațiilor industriale asupra unei păduri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

O data cu progresul tot mai accelerat al tehnicii moderne,creste si  primejdia provocarii unor profunde modificari nocive ale mediului ambiant.

                Modul nostru de viata, nu intotdeauna suficient de chibzuit, ajunge acum sa otraveasca natura in asemenea masura incat formele superioare de viata sa se fie intr-un fel sau altul amenintate.Efectele nocive ale unora dintre produsele civilizatiei moderne se resimt astazi pana in cele mai indepartate regiuni nelocuite ale globului,pana in apele ghetarilor polari, pana in junglele Amazonului,ca si pana in paturile cele mai inalte ale atmosferei.

               Poluarea mediului ambiant, ajunsa astazi la un grad ingrijorator pentru numeroase tari din lume, este generata de doua cauze, ambele legate de dezvoltatrea economica si tehnica a societatii umane:

            - pe de o parte, extragerea din biosfera intr-o masura crescanda  a unor elemente componenete normale ale acestora si tendinta de perturbare a echilibrului dintre elementele care o alcatuiesc;

             -pe de alta parte introducerea de elemente noi, straine de compozitia biosferei, rezultate din dezvoltarea tehnica, a industriei, a transportului, a chimizarii agriculturii etc.

              Omul, pe masura dezvoltarii cunostintelor si a tehnicii a folosit resursele biosferei cu mult peste nevoile necesare acoperirii existentei.

              Daca omul preistoric a extras din biosfera numai oxigenul necesar respiratiei, omul tehnicizat de azi consuma  o cantitate de oxigen incomparabil crescuta, pentru intretinerea  arderilor in uzinele  energetice, pentru diverse procese tehnologice.

               Intreg regnul vegetal si animal, ca si toate activitatile umane care se desfasoara pe Pamant, depind de circuitul in natura al celor patru elemente fundamentale ale materiei vii: C, O, H si  N.

              O alta actiune a omului care a produs dezechilibre este defrisarea padurilor in vederea obtinerii de suprafete arabile. Aceasta a dus la distrugerea functiilor multiple pe care le detine padurea : pastrarea umiditatii, producerea de oxigen,consumul de dioxid de carbon, functia antierozionala.  

               Indicatori  cheie arata ca majoritatea conditiilor fizice ale Pamatului se deterioreaza. Despadurirea planetei continua nestanjenita, reducand astfel capacitatea solului si a vegetatiei de a absorbi si stoca apa. Rezultatul il constituie caderi de ploi masive si eroziunea solului .De  asemenea, numarul speciilor de animale si plante, poate cel mai important indicator al sanatatii Pamantului, este in continua scadere .

@vladic20023

Alte întrebări interesante