Istorie, întrebare adresată de KAndreYzKX, 8 ani în urmă

Elaborati, in aproximativ doua pagini, un eseu despre Ideologii si regimuri politice in Europa contemporana, avand In vedere:

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Anamaria45z
0

ESEU DESPRE IDEOLOGII SI REGIMURI POLITICE IN EUROPA CONTEMPORANA

In secolul al XX-lea are loc o confruntare intre regimurile democratice si cele totalitare. In timpul primului razboi mondial principiile democrației liberale au avut de suferit datorita interventiei puternice a statului pentru obtinerea victoriei. Mai mult, dupa incheierea acestuia statul cauta sa mentinta controlul pentru solutionarea marilor probleme cu caracter economic sau social.

In cele mai importante state democratice - Marea Britanie, Franta, S. U. A-pentru rezolvarea gravelor probleme cu care se confruntau dupa razboi, electoratul a adus la putere partidele de dreapta: Partidul Conservator in Anglia,, Blocul National in Franta, Partidul Republican in S. U. A Acestea au promovat o politica economica de redresare dar cu efecte antisociale, ceea ce a dus la inmultirea actiunilor revendicate. Mai mult, in S. U. A republicanii promoveaza o politica izolationista in plan extern, protectionista (pe plan economic) si puritana cu accente xenofobe pe plan intern). Aceste partide au dominat scena politica pana la marea criza economica din 1929-1933.

In Europa centrala si rasariteana prabusirea marilor imperii:german, austro-ungar si rus a fost urmata de aparitia unor state cu regimuri politice liberal-democratice. Consolidarea sistemului democratic depindea in aceste state rezolvarea a doua probleme cheie: cea agrara si cea constitutionala. Noile state introduc, intre 1919-1921,legi care, cu mici diferente, schimbul despagubirilor si redistribuirea pamantului catre tarani. In acelasi timp guvernele elaboreareaza constitutii democratice. Gravitatea problemelor ce le aveau de rezolvat, rivalitatea dintre partide, ambitiile conducătorilor si lipsa de experienta a electoratului, au dus la deteriorarea mecanismelor constitutionale si la concentrarea puterii in mainile executivului. In aceste conditii viitorul democratiei este tot mai mult legat de personalitatea sefului statului:daca acesta respecta regulile constitutionale, regimul respectiv evolueaza in sensdemocratic, cum a fost Cehoslovacia. In schimb, in alte state, ca de exemplu Polonia, solutia a fost spre autoritarism.

Alte întrebări interesante