Fizică, întrebare adresată de AlexA3396, 8 ani în urmă

Elaboraţi o comunicare pe tema: „Regimul optim al băilor de soare,


ţinînd cont de acţiunea biologică a razelor ultraviolete".

.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andrei56732
3

Din păcate nu pot să îți scriu eu un text complet despre regimul optim al băilor de soare deoarece nu știu ce lungime ar trebuii să aiba sau ce informații și cât detaliu ar trebuii să conțină. Cea ce pot să fac este să îți ofer mai multa informație despre efectul razelor ultraviolete și o estimată de cât timp este recomandat să stai în soare. De asemenea aș putea să te ajut cu structura și elaborarea unui text științific.

Pentru început, cum bine ai zis, razele de soare sunt unde electromagnetice compuse de mai multe lungimi de undă:

  • Lumina vizibilă conține unde de aproape 350 nm, violet, pâna la 750 nm, roșu (nm = nanometrii).
  • Razele ultraviolete sunt toate cele mai mici de 350 nm, aceste unde sunt foarte energetice și pot penetra diverse materiale, de exemplu pielea.
  • Radiația infraroșie conține lungimi de undă de mai mult de 750 nm și constituie cea ce percepem ca căldură.
  • Și altele mai puțin relevante pentru noi.

Deoarece undele ultraviolete au lungimi de undă foarte mici, au și o frecvența mult mai mare și energii ridicate. Aceste unde pot fii clasificate în UVA, UVB și UVC, cele mai energetice și periculoase, UVC și mare parte din UVB, sunt absorbite de stratul de ozon, UVA trec direct prin ozon și pot fii absorbate in cele mai adânci straturi din pielea noastră. Cu evoluția corpului nostru am devenit mai rezistenți contra la UVA, deoarece sunt absorbate și transformate în căldură, dar UVB sunt foarte periculoase pentru stratul extern al pielii după timpuri de expoziție directă mai mari de 1h. Razele UV pot provoca arsuri și iritații pe termen scurt, dar pe termen lung pot provoca cancer de piele și îmbatrânire accelerata.

Razele ultraviolete, chiar dacă pot fii periculoase, sunt necesare pentru a fii sănatos și pentru a se bronza. Expuneri zilnice de în jur de 15min vara și 1.5h iarna la soare direct fară crema pot fii bune pentru sănatate deoarece UV stimulează producția vitaminei D in corp. Dar mai mult poate fii periculos și este nevoie de cremă de soare cu SPF ridicat pentru a putea sta mai mult în soare.

Pentru a produce un text științific de calitate trebuie să expui toate informațiile relevante (adevărate, de la surse valabile) în o introducere, pe urmă le analizezi în cuprinsul textului și la sfărșit ajungi la o concluzie (unde repeți iar întrebarea principală și răspunzi conclusiv).

Mai multe despre UV: https://brainly.ro/tema/8516337

Mai multe despre texte științifice vezi aici: https://brainly.ro/tema/2429920

Alte întrebări interesante