Istorie, întrebare adresată de vijakek147, 8 ani în urmă

"Elaborati o scurta prezentare de aproximativ jumatate de pagina, referitoare la proiectele politice redactate in secolul al XVIII-lea , respectiv inceputul secolului al XIX-lea, referitoare la modernizarea sociatatii romanesti."

Dacă puteți sa îmi dați niște idei aș aprecia foarte mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de magercuoctavianos
5

Răspuns:

Explicație:

Spatiul romanesc in secolul al 18-lea era dominat de conservatorism si puterinic influentat de Orient.In vederea modernizarii Principatelor amintim de urmatoarele proiecte:in 1769 partida nationala condusa de mitropolitul Gavril Calimachi propunea instaurea unei forme de republici conduse de 12 boieri,iar in timpul trativelor de la Focsani din 1772 s-a cerut revenirea la domniile pamantene si unirea Principatelor.

Anul 1848 a fost un an revolutionar continuator a miscarilor franceze din 1789.Pentru romanii aflati sub suzenaritatea Portii si protectia Rusiei dar si a dominatiei hasburgice obiectul emanciparii politice era greu de realizat.

Constienti de acest lucru din 1848 in Moldova vor izbucni evenimentele revolutinare.A fost elaborat programul Petitia-Proclamatie care prevedea:Sfanta pazire a Regulametelor Organice,siguranta personala,desfintarea cenzurii.

La Blaj 3-5 mai 1848 a fost citit programul Petitia Nationala in care romanii cereau:eliminarea cuvintelor jignitoare(acceptati,tolerati'',autonomia Transilvaniei.

Pe cand in Tara Romaneasca a izbucnit revolutia la Izlaz unde a fost citit programul ,,Proclamatia de la Islaz'' in care se cere:suveranitatea poprului,egalitatea drepturilor politice.

Alte întrebări interesante