Geografie, întrebare adresată de Madalutzu14, 9 ani în urmă

Elaborati un eseu despre traditiile si obiceiurile unui popor din Eurasia.15 rinduri
Dau CORONITZA,punctajul maxim si un sincer multumesc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ionusha
135
Tradiţii şi obiceiuri la bulgari  Sărbătoarea cea mai spectaculoasă din calendarul popular bulgăresc este Baba Marta, care, ca şi Baba Dochia, personifică primăvara. La sfârşitul lui februarie, bulgarii fac curăţenie generală în case, deoarece se spune că Baba Marta nu vizitează decât casele îngrijite. Bătrânii nu trebuie să iasă prea devreme din casă, pentru că bătrâna doreşte să întâlnească doar fete tinere şi femei. În ultima zi a lunii februarie, copiii din mediul rural aprind un foc cât se poate de mare. Ei strigă: Baba Marta, eu te încălzesc pe tine azi, iar tu să mă încălzeşti pe mine mâine! şi se adună în jurul focului, cu diverse strigături, iar când focul se stinge, sar peste el. Focul trebuie să ardă cât mai mult şi cât mai sus ca să o încălzească pe Baba Marta, care personifică şi soarele care poate să ardă feţele oamenilor.
 
 Bulgaria înseamnă şi trandafiri, este locul în care, în secolul al IX-lea, fraţii Chiril şi Metodiu au pus bazele alfabetului chirilic, fiind totodată patria mascaţilor „sourvakari” de Crăciun şi a multor festivaluri care îmbină tradiţii străvechi, tracice, cu cele ortodoxe, creştine.
„Ladouvane” este numai un exemplu. Acest obicei se ţine în ziua dinaintea Anului Nou, a zilei de Sfântul Gheorghe sau de Sfântul Lazăr, înseamnă „cântecul inelelor” şi presupune un ritual pe care îl execută fetele dornice de măritat. Dimineaţa, acestea îşi pun inelele într-o căldare cu apă proaspătă, împreună cu un buchet de ovăz şi alte plante cu încărcătură simbolică: iederă, busuioc, etc. Căldarea se lasă peste noapte sub cerul liber, ca să o vadă stelele, iar fetele dansează în jurul ei cântând descântece.
  Trifon Zarezan este la rândul său o tradiţie locală, un festival antic al viticultorilor. Se ţine la data de 14 februarie a fiecărui an şi are menirea de a aduce binecuvântare viilor, care, în acest scop, sunt stropite cu vin şi curăţate.
  Ca şi în Moldova şi în Bucovina, în unele comunităţi bulgăreşti există obiceiul ca fetele să ofere iubiţilor un şnur simplu, în cele două culori. Bulgarii poartă mărţişoarele întreaga lună martie, fie la reverul hainei, fie prinse la încheietura mâinii, existând şi particularităţi de ordin social: fetele nemăritate în partea stângă a rochiei, fetele bătrâne la degetul mic al mâinii stângi, iar bărbaţii căsătoriţi la şoşeta dreaptă. Scoaterea mărţişoarelor a fost legată de practicile de previziune a vremii, fiind agăţate în copacii care urmează să înflorească. Este marcată astfel tranziţia între iarnă şi primăvară şi credinţa fiecăruia că toate vor fi mai bune în anul ce incepe.
În ceea ce priveşte obiceiurile bulgarilor ele sunt legate, aproape în întregime, de riturile bisericii romano-catolice şi de sfintele sărbători şi corespund, aproape integral.

Madalutzu14: De pe net??/
Madalutzu14: Dar oricum multumeskk
Alte întrebări interesante