Limba română, întrebare adresată de ratabob, 8 ani în urmă

Elaborează un eseu de aproximativ o pagină despre regimul fanariot în Moldova și în Țara Românească având în vedere:
Precizarea unei cauze a instaurării regimului fanariot în Moldova și în Țara Românească
Prezentarea a două reforme din perioada fanariotă care au vizitat modernizarea în Moldova și în Țara Românească
Formularea unui punct de vedere referitor la domniile fanariote în cele două țări și susținerea acestuia printr un argument istoric.
Dau coroana​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariutacnu
3

Răspuns:

Regimul fanariot este adus de catre Poarta otomana in tarile romane din cauza tendintei domniilor romani de a se alia impotriva lor cu statele creștine. Denumirea de regim fanariot vine de la conducatorii grecii veniti din cartierul Fanar si care nu stiau nimic despre razboi, asa cum spune si Dimitrie Cantemir in Viata lui Constantin Cantemir:,, sa nu mai numească pe un moldovean, ci pe un grec [...] care sa fie pasnic si nestiutor in ale razboiului".

Domniile fanariote aduc multe aspecte politico-sociale, respectiv economice negative, cum ar fi: cresterea obligațiilor fata de Imperiul Otoman, creșterea dărilor, taxelor, ce au ca urmare înrăutățirea materiala a stării populației în special a țăranilor. De asemenea Tara Romaneasca si Moldova au ramas fara armata, singura forta de aparare fiind arnauții (soldati mercenari(de origine albaneza) ce se aflau in garda domnului). Ca sa nu mai punem problema de pierderile teritorile pe care le sufera Tara Romaneasca si Moldova.In anil 1718-1739 Tara Romaneasca este ocupata de austrieci, iar in 1775 partea de nord a Moldovei, Bucovina, este anexata Imperiului Hasburgic. In plus Domniile Fanariote aduc unele mentalitati si modele comportamentale gresite, cum ar fi goana dupa inavutire rapida, corupția, afisarea ostentativa a bogatiiei, etc.

Cu toate acestea, au fost unii domnii fanarioti care au contribuit la modernizarea statului construind scoli in limba greaca, biblioteci, spitale si a fost de asemenea incurajata si dezvoltarea culturala.

Doi domni fanarioti s au remarcat in schimb, prin politica de reforme. Aceștia au fost Nicolae Mavrocordat si fiul lui, Constantin Mavrovordat. Tatal a incercat introducerea mai multor reforme precum cea a invatamantului dar din pacate a esuat. In schimb, fiul lui, i a urmat planul reusind sa introduca reforma administrativa ce consta in introducerea salarizarii dregatorilor, si reforma fiscala ce urmarea inlocuirea impizitor lunare cu unul singur anual, plătit in patru rate. Domnul desfinteaza, de asemenea, șerbia.

In opinia mea, regimul fanariot a întârziat dezvoltarea social-economica a tarilor romane, deoarece desi domnii reformisti au incercat sa modernizeze statele, otomanii sau opus innoirilor, prin urmare au fost mai multe aspecte negative care au oprit dezvoltarea tarii. Dupa parerea mea, regimul fanariot a produs extrem de mult rau, in special țăranilor, prin cresterea dărilor si a taxelor care le au făcut viata un coșmar. Un fapt istoric ce poate sustine aceasta afirmatie este însăși Revoluția de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, care s a produs din cauza starii materiale proaste a claselor inferioare adusa de domniile fanariote.

Alte întrebări interesante