Biologie, întrebare adresată de adrianofargetta, 8 ani în urmă

Elevii stiu ca partea stanga a inimii este complet separata de partea dreapta a inimii, iar peretii ventriculelor, mai ales peretele ventricului stang, sunt mai grosi decat peretii artiilor. Scrie un argument in favoarea uneia dintre aceste doua caracteristici ale alcatuirii inimii.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Magdalegenda
227

Peretii ventriculilor sunt mai grosi decat cei ai atriilor deoarece atriile trebuie sa pompeze sangele in vetricule (doar 20% deoarece gravitatie determina curgerea sg din A in V in proportie de 80%), iar V trebuie sa pompeze sangele pe o distanta mai lunga (plamani sau intreg organismul). VS are muschii mai bine dezvoltati deoarece trimite sangele oxigenat in tot organismul, iar cel drept mai slab dezvoltat fata de cel stang deoarece trimite sg neoxigenat numai pana la plamani

Răspuns de eleeweleew
166

„Elevii stiu ca partea stanga a inimii este complet separata de partea dreapta a inimii, iar peretii ventriculelor, mai ales peretele ventricului stang, sunt mai grosi decat peretii artiilor.”

Argument în favoarea primei caracteristici:

     Partea stângă a inimii este complet separată de partea dreaptă a inimii datorită prezenței septurilor interatrial și interventricular, care nu permite amestecarea sângelui neoxigenat din partea stângă a inimii cu cel oxigenat din partea dreaptă a inimii.

     Datorită acestui fapt, putem spune că crocodilii, mamiferele și păsările au o circulație COMPLETĂ, în care sângele din cele două părți ale inimii nu se amestecă absolut deloc.

     Prima separare completă a atriilor și ventriculelor s-a realizat la crocodil. Celelalte reptile au circulație incompletă pentru că septul ventricular nu este complet.

Alte întrebări interesante